Gedeelde beleving op Cultureel Festival Kasteel Gemert (foto’s)

GEMERT – Om de officiële sleuteloverdracht met de inwoners van Gemert te vieren zette Kasteel Gemert de poorten zaterdag wagenwijd open. Het publiek kon in de tuinen genieten van een breed opgezet en gevarieerd cultureel festival. Veel bezoekers haalden herinneringen op aan vroeger.

Door Siel Peijs

“Dit is een hele mooie plek”, vindt Inge van Asseldonk. Als Angie Flare heeft de jonge Gemertse zojuist opgetreden op het grote podium op het grasveld in de tuin van Kasteel Gemert. “Vroeger kwamen we vaak hier. Met vrienden hebben we hier zelfs ooit een film opgenomen. Ik ben nu iets meer dan een jaar bezig met schrijven van eigen liedjes. Het is bijzonder om hier mijn eigen verhaal te mogen vertellen voor publiek.”

Van Asseldonk is één van de talrijke artiesten die optreden tijdens het Cultureel Festival dat zaterdag in de kasteeltuinen plaatsvindt. Het festival volgt op de officiële sleuteloverdracht van Kasteel Gemert op vrijdag. De kersverse eigenaar Bas van de Laar biedt, samen met Bibliotheek De Lage Beemden, De Eendracht, De Bunker en KunstLokaal, publiek de gelegenheid de tuinen te bezoeken. Behalve Angie Flare zijn er optredens van onder meer Mrs. Ippie, Cooking John en leerlingen van MuziekLokaal. Ook is er een reprise van de musical Hamelen. Op het grasveld pal achter de poort kunnen kinderen zich vermaken met bijvoorbeeld poppentheater of een schmink-kraam. En in het prieeltje vinden kleinere optredens plaats en wordt voorgelezen. “We pakken groots uit vandaag”, geeft Remko Boesveld, directeur van KunstLokaal en De Eendracht, aan. “Dat verdient deze plek ook. En het loopt goed. Ik hoor alleen maar positieve geluiden.”

In het prieeltje heeft ondertussen Arno Kantelberg plaatsgenomen. Op uitnodiging van Bibliotheek De Lage Beemden vertelt de in Gemert geboren schrijver en bladenmaker over zijn herinneringen aan het kasteel: “Ik ging hier vroeger met mijn ouders vaak naar toe. We hadden het idee dat er achter elke deur een monster zat. Of in elk geval een verhaal.” Kantelberg is niet de enige die herinneringen koestert aan de kasteeltuinen. Bezoekster Henny Vogels geniet, behalve van het culturele programma, vooral van de sfeer in het park. “Toen ik op de lagere school zat en op de middelbare school, kwamen we altijd op het kasteel. Om te schaatsen bijvoorbeeld. En met mijn eerste vriendje ging ik hier wandelen. Ik kom veel mensen tegen die over vroeger beginnen.”

Leda Rovers zit met een vriendin op het gras te luisteren naar de optredens. “Het is heerlijk”, lacht de Gemertse, terwijl ze een glas wijn neemt uit de meegebrachte koelbox. “We kwamen hier als kind vaak spelen. Iedereen heeft volgens mij dezelfde beleving, zoals een kring maken rond de sequoia-boom. Zo’n festival hier is toch geweldig? Ik hoop dat ik nog vaker zo mag zitten. Ik zie hier ook nog wel een foodtruck-festival plaatsvinden. Hopelijk blijft het park voor het publiek open en wordt het niet volgebouwd. Want dit is écht het mooiste plekje van Gemert.”

De vijfjarige Noa-Jane Bagchus heeft die herinneringen aan vroeger uiteraard nog niet. Maar ze zijn duidelijk in de maak, gezien haar stralende gezicht. “Je kunt hier lekker over het bruggetje rennen”, vertelt ze “Ik heb een cape gemaakt. En ik ben geschminkt. Daarmee ben ik net een prinses.” De jonge Gemertse prinses is om in te lijsten. Schilderijlijsten, waarmee je een schattige, gekke of stoere foto van jezelf kunt maken, zijn daarvoor op verschillende plekken in de kasteeltuin opgehangen. Deze selfies kun je tot en met vrijdag 6 juli aanstaande doorsturen naar redactie@gemertsnieuwsblad.nl. Daarmee maak je kans op mooie prijzen. Vergeet niet om je naam, leeftijd, woonplaats en mobiel nummer te vermelden (deze gegevens worden alleen voor deze actie gebruikt en daarna verwijderd).

Foto's:


0ccccccc5555544444444443333G3333222222221111119876421C0