Auwerwetse Boekelse Oogstdag

BOEKEL – Komende zondag 12 augustus wordt voor de elfde keer de Auwerwetse Boekelse Oogstdag gehouden. Deze traditionele en gratis toegankelijke oogstdag vindt plaats aan de Mutshoek in Boekel.

Oude tijden herleven bij de vele demonstraties en activiteiten die van 10.00 tot 17.00 uur plaats vinden. Het jaarlijkse evenement trekt vele duizenden bezoekers uit de hele regio. Parkeren en entree zijn gratis.
Op deze dag kan men onder meer zien hoe graan, mangels, aardappelen en mais worden geoogst. Er zijn demonstraties ombinden, dorsen, ploegen met paard, maaien met tractor, stro persen, maaien met een zelfbinder en nog veel meer. Ook draait er een grote oude stoommachine die een klompenmakerij aandrijft.

Brood bakken

Het gedorste graan zal gemalen worden en vervolgens zal de plaatselijke bakker daar brood van bakken, in een met hout gestookte oven. Het hele proces is op deze oogstdag te volgen.
Rondom het oogstterrein vindt de bezoeker zo’n 150 oude tractoren, stationaire motoren en oude ambachten zoals touwvlechten, koperslagers, turfsteken, smederij, keramiek, paling roken. Deze ambachten nemen u mee “ terug in de tijd” en roepen bij velen herinneringen en vooral bij de jeugd vragen op. Op een apart terrein zullen oude tractoren met diverse machines grond bewerken.

Kindervertier

Voor de kinderen is er volop vertier: broodbakken, een graanbak, dierenweide, schminken, ponyrijden, springkussen en een mooie kleine zweefmolen. Natuurlijk is er een natje en een droogje verkrijgbaar in en rondom de grote tent. Vanaf de kiosk zal muziek klinken. Ook kan men gratis met een huifkar meerijden en op die manier het hele oogstterrrein overzien.
www.boekelseoogstdag.nl

Foto's:


0