Dertig jaar vliegeren

GEMERT – Wind! Liefst een bries, iets harder of zachter mag óók. Een storm gaat te ver, maar windstilte, dát is de grote dag- en nachtmerrie van de Free Fun Flyers, de FFF’s.

Door Simon van Wetten

Ja, als de wind gaat liggen, laat dan die middelste ‘F’ maar weg. Dán zijn de Flyers even Free. Maar de grote hoop en de te schenken worsten aan de Clarissen zijn gericht op een windkracht 3 tot en met 6. Dán wervelen en zwenken komend weekend de vliegers in al hun verschijningsvormen boven het oude voetbalveld bij de Kokse hoeve en de droge bedding van de Peelse Loop.
Het is dit keer een jubileumvliegerfeest, jazeker, en de algemene verwachting is dat de weergoden alleen al om die reden met plezier zullen meewerken. Bovendien verricht loco-burgemeester Anke van Extel-van Katwijk de opening – zaterdag 11 augustus om 13.30 uur – dus de voortekenen zijn uiterst gunstig.
Johan van de Laar, penningmeester van de Free Fun Flyers, vertelt over het jubileum van de club én over de nu drie decennia durende geschiedenis van de vliegeraars. “Ooit werd door de Gemertse horeca een Free Fun Festival georganiseerd, bij de kerk, daarna op het Ridderplein en de weide tegenover het kasteel. Daar stond een kraam met een kleine tentoonstelling over vliegers. Dat festival ging ter ziele, maar een idee was geboren. Er werd op Koks gevliegerd, het jaar dáárop zijn de Free Fun Flyers opgericht. Dus dit jaar vliegeren we dertig jaar, volgend jaar bestáán we dertig jaar.”
Johan is er nu 23 jaar bij. De club heeft vierenvijftig leden, verspreid over heel Nederland. “De voorzitter en de secretaris wonen bijvoorbeeld allebei in Doetinchem. In Gemert wonen pakweg tien leden en er zijn nog twee leden die er vanaf het eerste uur bij zijn.”
Hoe word je vliegeraar? Johan maakte als kind al vliegers, van meelzakkenpapier in ruitvorm, bij bouwbedrijven gebedelde latjes, plak en gevlochten touw, dat regelmatig knapte. “Toen ik mijn twee zoons leerde vliegeren, kwam bij mij die oude passie terug. Ik ging vliegeren op Koks en zo ben ik bij de club gekomen. Maar het is inmiddels een hobby van ouderen geworden. De jeugd is met andere zaken bezig. Behalve op het strand, dán willen ze een vlieger. En dan maken ze de fout meteen een stunter, een tweelijner te kopen. Daar kunnen ze niet mee overweg. En ook die strandvliegertjes van een tientje zijn geen succes. Op dat nylontouw zit teveel rek, de vlieger klapt op de grond, vader moet ‘m repareren, dat lukt niet en pa breekt het hele geval uit frustratie op z’n knie in tweeën.”
Over de hoogte en de windkracht vertelt Johan: “Je kunt een vlieger zelfs puur op thermiek oplaten, ook al vereist dat inzicht en ervaring. Ik heb op Koks, bij windstilte, die vlieger 300 meter omhoog laten gaan. Hij stond loodrecht boven het veld. Normaal is 100 meter de limiet, maar de rijksluchtvaartdienst heeft vanwege de Free Fun-gelegenheid toestemming gegeven voor die 300 meter.”
Wat het vliegeren zo mooi maakt? “Spelen met de wind! En zelf vliegers maken, een nieuw model ontwerpen, kijken of ‘t ding als vlieger functioneert. Vliegeraars stellen dat je zelfs een kruiwagen kunt laten vliegen, als ie maar goed getoomd is.”
Goed. Voor we echt uit de bocht vliegen vertel ik u nog dat wethouder Anke zaterdag een grote lange lap gaat oplaten waarop, behalve de obligate draak, ook een jubileumtekst staat. De toegang tot het vliegerfestijnterrein – van zo´n woord kun je een vlieger bouwen – is komend weekend gratis. Van het berenspringen, de snoepdroppingen, het schminken, ballonnekes vouwen en de dierenknuffelhoek voor de kinderen, via een draaiorgelshow en een demo met modelvliegtuigen, tot het nachtvliegen op zaterdagavond, u kunt het allemaal voor nog geen appel en een ei aanschouwen en beleven.
Op de foto: Johan van de Laar met een ouderwetse vlieger; houten latjes, echt vliegerpapier.

Foto's:


0