Wandelsportvereniging ZUTh Gemert bestaat zestig jaar

 

GEMERT – Zonder Uitvallers Thuis (ZUTh) bestaat op 1 september aanstaande 60 jaar. De Gemertse wandelsportvereniging viert het jubileum op haar verjaardag. Tussen 14.00 en 17.00 uur is er alle gelegenheid om ZUTh te feliciteren. De receptie vindt plaats is het clubgebouw, Churchillaan 12 in Gemert.

Door Marcel Bosmans

‘Ouderwets gezellig’, noemt Harriet Kerkhof ZUTh. “Ik was 21 jaar actief lid, daarna 26 jaar niet en ben 15 jaar geleden weer teruggekomen, omdat ik weer leuke dingen wilde meemaken.” Ook Marianne Manders wandelde als meisje in de clubkleuren en maakte op latere leeftijd haar rentree als secretaris. “In zestig jaar is veel veranderd. In mijn kindertijd was ik een van de vele jeugdleden. Wandelen was toen nog een echte teamsport. We waren allemaal in uniform gestoken en reisden met een grote bus van De Wit Reizen naar wedstrijden. Het wandelgedrag van de deelnemende groepen werd door een jury beoordeeld. Daar trainden we uitgebreid op. We kenden ook alle wandelliedjes van buiten, want hoe meer je zong, hoe beter je overkwam.”

ZUTh is familie

Het competitie-element is verdwenen, maar de saamhorigheid die aan de basis van de prestaties stond kenmerkt de diamanten vereniging nog altijd. “ZUTh is familie”, verwoordt vrijwilliger Marianne van Ginneken het gemeenschappelijke gevoel. “Het is nog een echte club van het volk”, vult Manders aan. “Van gewone mensen, die zich niet meer of minder voelen dan een ander. Wie of wat je buiten ook bent, hierbinnen ben je ZUTh-er.” Kerkhof knikt bevestigend. “Ook mensen die niet meer mee kunnen wandelen blijven lid, omdat ze de gezelligheid niet kunnen missen. Ze voelen zich nog steeds welkom en gewaardeerd.” Volgens penningmeester Peter van den Eijnden zijn het vaak de kleine dingen die het verschil maken. “Het koekje bij de koffie of een biertje met een frikandelletje. Een verenigingsavond wordt daardoor als een uitje ervaren.”Met Kerst, Oud en Nieuw en Carnaval zijn er speciale activiteiten en onderling wordt er gekaart, gedart en bingo gespeeld. Kerkhof: “Als het dagelijks leven de helft van de sfeer van ZUTh zou hebben, dan zou de wereld er heel anders uitzien.”

Vierdaagsen

Die wereld kent ZUTh vooral als wandelsportvereniging. “Wandelen staat nog steeds centraal”, geeft ZUTh-er Inge Veltrop aan. “Door jaarlijks een Avondvierdaagse te organiseren en deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen te faciliteren, brengen we een groeiend aantal mensen in beweging. Een aantal jaar geleden was de Avondvierdaagse op sterven na dood, maar door in te steken op de jeugd is het aantal deelnemers gegroeid van 100 naar 1400. We hebben van wandelen weer een echte beleving gemaakt. De spookwandeltocht die vorig jaar rond Halloween debuteerde is daar een goed voorbeeld van. Daar deden 450 mensen aan mee.”

Samen met Scouting

Naast activiteiten die de clubkas spekken is huisvesting cruciaal om te kunnen blijven voorbestaan. Het huidige clubgebouw aan de Churchillaan moet op korte termijn gesloopt worden. ZUTh heeft daarom met Scouting Willibrordus een plan uitgewerkt voor een gezamenlijk onderkomen dat de huidige blokhut aan De Hoef vervangt. “Dat is een spannende operatie”, geeft Van den Eijnden aan. “ Financieel is het voor tweederde rond. Door fondsenwerving hopen we het resterende deel bijeen te krijgen. Uitvoerend moeten er ook nog wat plooien gladgestreken worden, voordat de schop de grond in kan. We hopen komende winter te kunnen starten. We kunnen niet te lang wachten, want Plan Nazareth staat in de startblokken. Ik sluit niet uit dat we komend najaar al naar een tijdelijk onderkomen moeten verhuizen.” Zover is het nu nog niet. Het zestigjarig bestaan wordt zaterdag in vertrouwde omgeving gevierd.

Foto: ZUTh-ers Inge Veltrop, Peter van den Eijnden, Harriet Kerkhof,  Marianne Manders en Marianne van Ginneken.

Foto's:


0