Grafschennis of discriminatie….

Deze week viel mij een filmpje op dat rouleerde op internet. Het liet een oudere man zien die nare en ongepaste dingen riep naar een donkere mevrouw. De mevrouw gaat in discussie met de meneer die riep dat ze terug moest naar haar eigen land. Ze zegt hem dat ze hier in Nederland geboren is en ook daar neemt hij geen genoegen mee. Het filmpje roept nogal wat reacties op bij de kijkers op Facebook en Twitter. Dat het ongepast is daar is iedereen het over eens.
Ik herinner me een voorval van jaren geleden bij het graf van mijn vader. Het was een mooie zomerse dag en ik besloot om voor ik naar mijn moeder ging in het verzorgingshuis nog even langs het graf van mijn vader te gaan. Gewoon om even hallo te zeggen en de steen aan te raken. Vaak ben ik er maar een paar minuten maar die keer liep helemaal anders. In Deurne staan op de begraafplaats bijna allemaal dezelfde vormen gedenkstenen en een denkbeeldige ruimte ervoor. Mij is als kind geleerd dat het ongepast is om bij vreemden op die denkbeeldige plek waar de kist onder ligt te gaan staan. Zelf houd ik rekening met de afstand en als ik de steen wil aanraken ga ik langs de zijkant.
Die middag kwamen er een man en vrouw aangefietst en plaatsten hun fiets op een graf van iemand anders. Verbaasd om wat ik zag gebeuren merk ik op dat ik dat niet vind kunnen. De man flipt op dat moment en komt dreigend een paar centimeter van mij af staan. Waar ik me mee bemoeide want zij kwamen elke dag daar. Dus ik zeg , Stel je voor dat een bekende naar het graf van hun geliefden komt en daar fietsen op geparkeerd ziet staan? Zet ze dan even op het pad. Op de plek waar ik normaal even rust vind voelde ik me nu ernstig bedreigd. De meest nare verwensingen kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Ik raakte nog even de steen aan en liep weg. Achter me hoor ik nog een opmerking waar ik helemaal van schrok. Ik weet dat ik aardig bruin kan worden in de zomer maar ik blijf volledig Nederlandse. Ik hoor achter me ‘Als ze van hier was geweest had ze niet zo’n grote bek gehad’ Ik draai me om en zeg voor ik verder loop dat ik waarschijnlijk meer Deurnse ben dan zij beiden…..

Francis

Foto: MJFotografie

Foto's:


0