Gratis toegankelijke jubileumeditie Kunstmarkt Gemert

GEMERT – Kunstmarkt Gemert bestaat vijftien jaar. De jubileumeditie vindt op zondag 19 augustus van 12.00 tot 17.00 uur plaats op het Ridderplein. Bezoekers van het gratis toegankelijke evenement maken kans op een uniek kunstwerk. Burgemeester Michiel van Veen reikt de prijzen samen met de makers uit.

Door Marcel Bosmans

Volgens medeorganisator Henk van Eck is het geen toeval dat de markt op het Ridderplein geworteld is. “Gemert is een echt kunstenaarsdorp. Gemertenaren zijn vrije mensen. Dat heeft waarschijnlijk met de historie te maken. Gemert was een vrije heerlijkheid, onafhankelijk van de rest van Brabant, waar andersdenkenden eeuwenlang vreedzaam naast elkaar konden leven.”

De Kunstmarkt is niet alleen een marktplaats, maar wil ook zoveel mogelijk inwoners laten kennismaken met kunst. “Met een kunstmarkt kun je ook mensen bereiken die normaal gesproken niet zo snel een galerie binnenstappen. Het is een gratis evenement in Hartje Gemert en daardoor heel toegankelijk. Bezoekers kunnen op laagdrempelige wijze genieten van verschillende kunstvormen en een praatje met de makers maken. Het inspireert ze ook om zelf creatief bezig te zijn. Mensen vertellen me bijvoorbeeld dat ze vroeger ook getekend of geschilderd hebben en dat graag weer willen oppakken.”

De markt is vorig jaar door ruim 7000 mensen bezocht. “Mensen komen van heinde en verre voor om bepaalde werken te zien. De kwaliteit van de kunst wordt ook steeds hoger. De vijf leden van onze ‘ballotatagecommissie’ buigen zich onafhankelijk van elkaar over de aanmeldingen. Iedere kandidaat levert drie foto ‘s van eigen werk aan. Die worden met de kleuren beoordeeld: groen is goed, blauw is een twijfelgeval en rood is niet zo goed. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Daarom is de Kunstmarkt wat minder groot dan in het verleden. We hadden ooit een editie met 140 kramen. Dit jaar er 75 kunstenaars uit binnen- en buitenland te gast.”

Ook is in samenwerking met de pleinhoreca de verblijf- en belevingskwaliteit verder verhoogd. Van Erp: “Mannen met Baarden treedt op en en Andre van Veghel van het Helmondse Atelier Vandré maakt ter plekke twee kleine zandsculpturen met een Gemerts thema.”

Een andere publiekstrekker is de presentatie van ArtORO. In dit centrum voor beeldende vorming werken kunstenaars met een verstandelijke beperking. Van Eck: “Zij hebben een hele basale manier van kijken en maken gebruiken van felle kleuren. Het doet denken aan werken van Cobra-kunstenaars als Karel Appel en Corneille. Coördinator Martijn Kuijten van ArtORO heeft een mooie selectie uit het diverse aanbod gemaakt.”

Om nog meer interactie met het publiek te krijgen, mag zij een stem uitbrengen op de mooiste kraam. De winnende standhouder mag volgend gratis meedoen aan de Kunstmarkt. Onder de inzenders worden twee kunstwerken verloot. Deze zijn gemaakt door de Gemertse keramisten Bert Donkers en Annelies van de Mheen. Zij stonden vijftien jaar geleden aan de basis van de Kunstmarkt in Gemert. Donkers: “Zoals zoveel hobbyisten wilden wij ons werk aan de buitenwereld tonen en dus namen wij deel aan de kunstmarkten in de regio en daarbuiten.
Op een van de kunstmarkten hebben wij de organisator gevraagd om samen met Annelies en ik een kunstmarkt in ons eigen dorp Gemert te organiseren Na twee geslaagde markten ging de organisator er met het geld vandoor. We stonden toen voor de keuze stoppen of doorgaan. Met steun van de gemeente Gemert-Bakel en de Rabobank is er alsnog een vervolg gekomen. Na tien jaar bleken enkele andere enthousiaste lokale kunstenaars bereid om het stokje over te nemen. Bij hen is de Kunstmarkt in goede handen.”

Meer informatie: kunstmarktgemert.nl.

De Kunstmarkt in Gemert.

Foto's:


0