21 augustus 2018

Mercedes-Benz CLA Coupé wordt A-Klasse Limousine

Na de algehele vernieuwing van de Mercedes-Benz A-Klasse was het wachten op de volgende generatie CLA… die ineens niet meer zo blijkt te heten. Maak kennis met de A-Klasse Limousine.

Dat je vandaag de dag niet al te veel aandacht meer moet schenken aan de marketingtermen waarmee autofabrikanten hun modellen in de markt zetten, blijkt hier overduidelijk. Sprak Mercedes-Benz tot op heden van CLA Coupé, in de nieuwe gedaante draagt de auto ineens de naam A-Klasse Limousine en daar zouden wij ons toch een wezenlijk andere carrosserievorm bij voorstellen. Het gaat echter onveranderd om een compacte sedan met eenzelfde silhouet als zijn voorganger, hoewel in een fris jasje gegoten. Dat meet 4,55 bij 1,80 bij 1,45 m, grijpt het wereldrecord cw-waarde voor productieauto’s met 0,22 en herbergt een kofferruimte van 420 liter, wat een lichte achteruitgang betekent. Mercedes-Benz start na de publieksintroductie op de Mondial de l’Automobile in Parijs (oktober) heel bescheiden met twee motorvarianten: de A 200 (163 pk) en de A 180 d (116 pk), beide met turbotechniek en gekoppeld aan een 7G-DCT-transmissie. Bij de latere uitbreidingen van de reeks zit ook een 4Matic-systeem, tamelijk uniek in dit marktsegment.

Technologisch loopt Mercedes-Benz in de meeste marktsegmenten voorop en dat is hier niet anders. Standaard krijgt de A-Klasse Limousine een actieve rem- en spoorassistent mee, optioneel leunt hij tegen autonoom rijden aan, waarbij hij kaart- en navigatiegegevens benut. Automatisch afstand houden, remmen en van rijbaan wisselen behoort allemaal tot de mogelijkheden. Terwijl multibeam-ledkoplampen zich aan de verkeerssituatie aanpassen, kun je er in de cockpit een feest van maken met de in 64 tinten instelbare sfeerverlichting. Die vergt bijbetaling, net als een head-up display en twee beeldschermen van 7 dan wel 10,25 inch, die het volledige instrumentarium en alle multimedia integreren. Sowieso hangt er geen huif meer over het tellerwerk, reeds bekend van andere actuele Mercedessen. Standaard beschikt de A-Klasse over het zelflerende infotainmentsysteem MBUX, dat met kunstmatige intelligentie werkt en zich op verschillende manieren laat bedienen, waaronder via spraak. De auto kan belangrijke informatie over de wegomstandigheden uitwisselen met andere voertuigen en laat zich via een trackingfunctie altijd opsporen. Staat hij geparkeerd en wordt hij weggesleept of aangereden, dan ontvangt de eigenaar een bericht. Al met al dus weer een echte, doordachte Mercedes-Benz, waarvan de leveringen begin 2019 starten.

Foto's:


0