‘Verwendag Gemert eigenlijk voor iedereen’

GEMERT – Na een onderbreking van een jaar herstart de Verwendag in al z’n twinkelende vreugde. Terug van even weggeweest – er diende een nieuwe locatie te worden gezocht – wordt aan de deelnemers en bezoekers als vanouds een heel scala van activiteiten aangeboden. Waar? In de gemeentetuin.

Door Simon van Wetten

De formule van uiteenlopende bezigheden en op uiteenlopende manieren bezig gehouden worden, is meegenomen naar de nieuwe standplaats. De gemeentetuin, vrijwel geheel omsloten, is uitermate geschikt. Midden in het centrum! De entree bevindt zich in de doorgang vanaf de Kapelaanstraat. Daar is ook een fietsenstalling.

Het enige nadeel: er is géén voetbalveld. Zodoende komt er een einde aan de ontroerende traditie van het openings-Wilhelmus, gezongen vlak voor de aftrap van de wedstrijd tussen het G-elftal en de voetballers van de carnavalsvereniging. Toch gaan dezelfde partijen opnieuw de sportieve strijd aan, nu met gezellige, leuke en soms zelfs spectaculaire Hollandse spelletjes, overgoten met een Brabants sausje. Deze laatste culinaire wending in het verhaal is ook een mooi bruggetje naar “Uitgekookt”, de gezellige avonden vol entertainment en lekker eten en drinken, waarvan de opbrengsten worden gebruikt voor de financiering en organisatie van de jaarlijkse Verwendag. Een goed doel steunen door een fantastische avond te beleven… Wie wil dat nou niet?

Wat kunnen we op die zondag 19 augustus in de gemeentetuin aantreffen? Er is een kinderboerderij, met zeer aaibare knuffeldieren. Er staan eetkraampjes: frites, pannenkoeken, hamburgers, chips, ranja. Zó lekker, dat de uitdrukking “het kan niet op” hier niet opgaat. De deelnemers die een uitnodiging hebben gehad én zich hebben opgegeven, krijgen een braskaart en kunnen dus heerlijk brassen. Die kaarten zijn uiteraard ook los te koop. Een leuk idee voor volgend jaar zou zijn de uitreiking der braskaarten met de muziek van een brassband te omlijsten. Met een volle maag kunt u vervolgens langs de verkoopkraampjes, winkeltjes en marktkraampjes lopen, voor allerlei leuke hebbedingen. En jawel, op de verwendag mogen de verwenkraampjes niet ontbreken: massages, nagelverzorging, make-up, schmink, kappen en vlechten, het kan allemaal. Nou ja, voor de laatstgenoemde twee onderdelen is de aanwezigheid van enige vorm van haardos wel belangrijk. Dan is er nog een clown die ballonnen in allerlei figuren kan omtoveren, er kan gesprongen worden op diverse springkussens, en op het podium vinden supervette optredens van lokale en regionale sterren plaats. Het zijn de helden van de streek, die zulks belangeloos doen. Een fotograaf neemt gallery-foto’s en er is de mogelijkheid één of meer keren het Solobeer (lees: bier) te proeven, een heus Gemerts brouwsel.

De Verwendag is niet alleen bedoeld voor mensen met een geestelijke beperking, maar ook voor de wat ouderen van dagen, die immers veelal áán de gemeentetuin wonen. Het Bestuur van Stichting Uitgekookt/Verwendag – u treft de bestuursleden aan op de bijgaande foto – stelt heel duidelijk: ”Eigenlijk is de Verwendag voor iedereen bedoeld.” Uw verslaggever kan dat beamen. De vreugde die medemenselijkheid nu eenmaal áltijd genereert, spat van deze dag af. Het goede werk van de vele vrijwilligers, de giften van de diverse sponsors, het vertaalt zich in een dag van plezier, ontspanning, pret, schik en soms ook ontroering. Ga maar een kijkje nemen!
Gemeentetuin Gemert, 19-08-2018, van 12.00 u. tot 17.00 u. Toegang gratis. Meer info via Facebook: Uitgekookt/VerwendagGemert of e-mail: verwendag.gemert@gmail.com.

Foto: de organisatie van de Verwendag.

Foto's:


0