27 september 2018

Jeugdtheater Carrousel speelt: ‘Kortjakje’

GEMERT – De maand oktober is voor jeugdtheater Carrousel per traditie uitvoeringsmaand. Dit keer gaat het over Kortjakje en ja, er zijn inderdaad twee uitvoeringen op een zondag, maar ook twee op een zaterdag en één op vrijdag. Nee, midden in de week dus niet.

Door Simon van Wetten

Het stigma van het sibbedeeske dat pas opleeft wanneer er zondags naar de kerk gegaan kan worden, moet u echt loslaten. Kortjakje van Carrousel heeft andere problemen. Ze is alleen met haar vader, moeder is overleden. Vader moet werken en wil daarom dat Kortjakje gaat slapen. Dat lukt aanvankelijk niet; Kortjakje is te verdrietig. De zon is verdwenen. Toch valt ze in slaap en wij, de kijkers, worden meegenomen in haar dromen. Daarin komen allerlei emoties voorbij, een aaneenschakeling van absurde situaties.

Ik praat met Lisbet Bekkers, Fritz Hörter en Loes Pennings. Zij vertegenwoordigen een groep van ongeveer 25 volwassenen; spelers, toneelmeesters, een regisseuse, decorbouwers, couturiers, fanatieke licht- en geluidstechnici, grimeurs, vliegende kippen en noem maar op. Lisbet over de voorbereidingen: “Anouk van Dijk is de regisseuse. Zij heeft vroeger met ons meegespeeld, vond daarin de inspiratie om een regieopleiding te gaan volgen en kwam met dit idee van Kortjakje. Via de speltrainingen is de bevlogenheid van Anouk op de hele groep neergedaald, en we zijn al sinds januari bezig met de repetities.” Fritz vult aan: “Het stuk stond al voor de vakantie in de ruwbouw. Sindsdien zijn we de diepte ingegaan, slijpen we scènes fijn, letten we op de details, verrassen elkaar en liggen vaak dubbel van het lachen.” En Loes legt uit: “Het is, zoals eigenlijk altijd bij ons, wederom een familievoorstelling. Leuk voor groot en klein. Kinderen gaan op in hun fantasie en volwassenen kunnen weer even kijken door de ogen van een kind.”

Wie komen we, behalve Kortjakje, nog meer tegen? Lisbet: “Haar vader, maar ook een zeemeermin, een watervrouw, sterren, een schaduw, kwallen, rovers en een duizendpoot.” Loes: “Er zitten veel bekende versjes in het stuk verstopt. Verwijzinkjes.” En Fritz, die nu even vervangend de regie doet omdat Anouk is bevallen van haar eerste kind, benoemt de rode draad. “Het gaat over hoe maf dromen in elkaar zitten. Dromen duiden. Daarom is er ook dit keer heel veel extra aandacht voor de belichting.”

De zon is dus verdwenen. Of is Kortjakje misschien een beetje bang in het donker? Om de zon te vinden gaat ze op avontuur door bijzondere droomwerelden met wonderlijke bewoners. Gaat het Kortjakje uiteindelijk lukken? Of blijft ze toch in haar eigen schaduw staan? Fritz: “Dit alles in een eenvoudig maar verrassend decor, waardoor de spelers niet altijd alles zullen zien…”

Maar de kinderen en u wel! Kom het zelf ontdekken in deze familievoorstelling van een uur, zonder pauze, in de Eendracht, voor mensenkinderen van 4 tot 104 jaar.

Voorstellingen Kortjakje: zaterdag 6 oktober 2018 om 19.00 uur, zondag 7 oktober 2018 om 15.00 uu, vrijdag 12 oktober 2018 om 19.00 uur, zaterdag 13 oktober 2018 om 19.00 uur en zondag 14 oktober 2018 om 15.00 uur. Kaartjes à € 7.50 te bestellen via www.eendracht-gemert.nl.

De cast van Kortjakje.

Foto's:


0