Mooiste fietsroutes in Gemert-Bakel: Van Vorstendom tot Keizerrijk

GEMERT – Mooiste fietsroutes in Gemert-Bakel. Deze afsluitende fietsroute heeft als thema van Vostendom tot Keizerrijk meegekregen.  Als Vrije Heerlijkheid had Gemert eeuwenlang een status aparte. Dat verklaart de onafhankelijkheid van geest van de Gemertenaar. Aan de voet van het kasteel wordt de vrijheid nog altijd gevierd. Het Ridderplein is het kloppende hart van het dorp. Het vertrekpunt van de fietsroute is de aan het plein gelegen VVV.

 

 

 

Kaartje fietsroute Van Vorstendom tot Keizerrijk.

Vanaf het Ridderplein draaien we het Binderseind op. Het Gildemonument dat voor het bankgebouw staat is een ode aan de ‘rooi’ en de ‘gruunskut, de twee gilden die Gemert rijk is.

 

 

A. Gemert-Bakel ontdekken begint bij de VVV.

 

Gerard van Lankveld

We buigen aan het eind van het Binderseind rechtsaf naar het Stereind. Aan de rechterkant rijst achter een van de huizen het kleurrijke torentje van Monera Carkos Vlado op. Outsider-kunstenaar Gerard van Lankveld stichtte op ouderlijke grond een Keizerrijk als schuilplaats voor de wereld van buitenaf. Gemert zelf eeuwenlang een vorstendom en wijkplaats voor buitenbeentjes, gedoogt het vreedzame vrijstaatje als statusloze enclave.

VELT

In de haakse bocht gaan we rechtdoor tot aan de tuinen van VELT die overdag vrij toegankelijk zijn. Het kruidenwinkeltje van Heerlijck Hopveld is dinsdag- en zaterdagochtend geopend.

We gaan voor het infobord van VELT direct rechts over het Hopveldlangs de ommuurde tuin tot aan de Heilige Geestlaandat grenst aan het kasteeldomein. We volgen de laan tot aan de Witte Brug en gaan dan rechts naar de Scheidiuslaan. Links zien we de kasteelboerderij met de kenmerkende zandloper op de luiken en rechts het kasteelpark.

Bij de splitsing houden we rechts aan naar de Ridder Rutgerlaan en rijden we tussen kerkhof en kerk door en daarna direct rechts via het Kerkepad. Aan het eind fietsen we linksaf de Kerkstraat in. We passeren het oude raadhuis en het oude postkantoor en gaan weer links de Ruijschenberghstraatin. Rechts bevindt zich de Latijnse School, waarin het gemeentearchief en de heemkamerzijn ondergebracht. We steken de drukke Komweg over en gaan rechtdoor.

Wevers

Aan de linkerkant een van de laatste tastbare herinneringen aan het rijke lokale textielverleden, de gebouwen van de koninklijke Johan van den Acker. In carnavalstijd heet Gemert nog altijd Waeverstad. Aan het eind van de Ruijschenberghstraat gaan we links.

Boerenbondsmuseum

Aan de rand van het dorp, bij de Sint Joriskapel, sturen we rechts naar de Kampen. We rijden langs een zichtstalen gaan even verderop rechts over het Karrespoorrichting het Boerenbondsmuseum. Het spoor doorkruist weilanden en akkers en slingert langs de boorden van het museum, dat in 2016 en 2017 tot Leukste Uitje van Noord-Brabant werd gekroond. Op het erf achter het geboortehuis van boerenapostelGerlachusvan den Elsen komt het agrarische leven van weleer tot leven in de smidse, het plattelandsschooltje, de klompenmakerij en het zuivelfabriekje. Verspreid over het jaar zijn er diverse demonstraties en themadagen voor jong en oud.

 

 

B. Beleef meer in het Boerenbondsmuseum.

 

De Boswachter

Het pad komt uit op De Pandelaar. We steken de weg over en volgen linksaf het fietspad langs de Koksedijk. Na de brug over de Aa gaat deze over in de Gemertsedijk. De bosrijke omgeving aan de linkerkant van de weg heeft een aangename verrassing voor ons in petto. Achter de oude Erpseboswachterswoningop nummer 10 is een sfeervol thee- en koffiehuis en lunchcafé ingericht. Op het terras van De Boswachter genieten we van de natuur en het lekkers wat ons voorgeschoteld wordt. De Boswachter is een rustpunt voor wandelaars en fietsers. Speciaal voor de kleintjes is er een eekhoorntjespad aangelegd.

 

C. De Boswachter is een rustpunt voor wandelaars en fietsers.

Voorbij de boswachterswoning sturen we onze fietsen linksaf het bos in. Parallel aan de lange laan ligt een halfverhard rijwielpad. We rijden over het pad verder. Aan het eind van de weg, bij knooppunt 27, gaan we links en blijven op de Meerbosweg. Aan het einde draaien we links de Coxsebaan op. Die komt uit op de Gemertsedijk. Daar gaan we rechts en na de brug links naar de Handelsesteeg. We peddelen door het groene buitengebied van Gemert en slaan enkele fietsminuten verder rechtsaf naar De Wind. De weg buigt met een haakse bocht naar links.

Even verder steken we de Boekelseweg over naar Kranenrijt en daarna rechts naar de Lieve Vrouwe Steeg. Na de grote brug over de Noord-Om en de kleinere eerste 3d-geprinte fietsersbrug over de Peelse Loop slaan we direct linksaf. Met het water aan de linkerhand bereiken we de Handelseweg.

Vlindersafari

We gaan rechts en ter hoogte van het sportpark links naar de Groeskuilen. Daar kunnen we een heuse Vlindersafari maken. Te midden van een fraaie tropische beplanting vliegen meer dan 400 vlinders in de meest fantastische kleuren. Bewonder ze en verwonder je. Van een van de medewerkers krijgen we uitleg over de bijzondere levenscyclus van vlinders. In de giftshopvan Vlindersafarizijn leuke vlindercadeautjeste koop en op het buitenterrasis het onder het genot van een versnapering prettig nagenieten.

D. Een Vlindersafarimaken is spannend en leerzaam.

 

Volksvriend

Met spreekwoordelijke vlinders in de buik koersen we verder. We blijven op de Groeskuilen en gaan aan het einde rechts naar De Slenk. Na twee haakse bochten gaat deze over in Heijtsveld. Bij de afbuiging naar links gaan we rechts het fietspad op dat we volgen tot aan de rotonde bij de De Volksvriend. Deze bonte beltkorenmolen stamt uit 1888 en is sinds 2017 weer in bedrijf.

VVV Gemert-Bakel

Bij de rotonde slaan we rechtsaf. Via de Oudestraaten Binderseindkeren we terug naar het Ridderplein. We brengen nog een bezoek aan de VVV, die naast het gemeentehuis huist. Je hoeft niet ver weg om mooie fietsrouteste fietsen, zo verzekeren de medewerkers ons. Behalve bergen vind je in Gemert-Bakel veel natuur, landerijen, gezellige dorpskernenen veel bezienswaardigheden. Een hele mooie mountainbike route maar ook rustige landwegen. Er valt nog heel veel te ontdekken op de fiets in Gemert-Bakel. Bij de VVV helpen ze ons graag op weg.

Websites

Boerenbondsmuseum: boerenbondsmuseum.nl

De Boswachter Erp: deboswachtererp.nl

Vlindersafari: vlindersafari.nl

VVV Gemert-Bakel: vvvgemert-bakel.nl

Foto's:


000MM