Single Memories: Mark Kuypers

GEMERT – Mark Kuypers (1979) is geboren en getogen in Gemert, woont in het centrum met zijn vriendin Meggy. Hij heeft van z’n hobby z’n beroep weten te maken: na de studie Toegepaste Compositie in Hilversum componeert hij muziek voor film en theater en is muzikaal leider bij producties als The Bodyguard, On Your Feet en komend seizoen Charley van Jon van Eerd. Hij vertelt hoe het allemaal begon.

Door Bernard Janssen

“Mijn fascinatie voor filmmuziek begon op jonge leeftijd. In 1985 kwam Back To The Future uit en dat werd de eerste film waarvan ik ook de soundtrack kocht; hij staat nog steeds in mijn kast. Daarna volgden Star Wars en The West Side Story en het zaadje was geplant.

Juf Therèse

Op 8-jarige leeftijd begon hij op de muziekschool. “Dankzij juf Therèse van de Michaëlschool. Het moet ‘n soort intuïtie van haar zijn geweest, want ze schonk haar eigen piano met als enige voorwaarde dat ik op pianoles ging. Jaren later speelde ik een stuk van Gershwin op Gemert Proms en juf Therèse zat onverwachts in de zaal. Ze had een foto bij zich van mij als klein jochie achter de piano. Ze is inmiddels overleden, maar het was heel bijzonder om bij haar afscheidsdienst muziek te mogen maken die ze zelf had uitgekozen.”

Minuano

“Voor mijzelf is het eigenlijk niet te doen om één favoriet nummer uit te kiezen. Maar als Single Memory noem ik graag ‘Minuano (Six Eight)’ van Pat Metheny. Het nummer heeft een mooie opbouw en ritmische gelaagdheid, maar vooral de melodie heeft een prachtige lange lijn; een fraseringboog van maar liefst 75 seconden. Vorige maand zag ik de 23-jarige Jacob Collier in een uitverkocht Concertgebouw met het Metropole Orkest. Begonnen als YouTube-sensatie met briljante arrangementen van bestaande nummers, waarbij hij alle instrumenten en stemmen zelf inspeelt en zingt. Een waar fenomeen, met een aanstekelijk enthousiasme. Ik noem hem wel eens de nieuwe Mozart. Ik verzamel verder zo’n beetje alles van filmcomponisten John Powell en John Williams. De impact van filmmuziek wordt nogal eens onderschat. Kijk maar eens een horrorfilm zonder geluid en het bewijs is geleverd.”

Speelhuis

“Ik componeer op dit moment de muziek voor de opening van het Speelhuis in Helmond eind deze maand september. Een prachtig gebouw waar het oude met het nieuwe lijkt te versmelten. Voor volgend jaar staat er ook iets heel moois te gebeuren, een heuse jongensdroom.”

The Blues Brothers Tribute Band

En uiteraard heeft hij ook zijn uitlaatklep: “Ik speel nog steeds bij The Blues Brothers Tribute Band, een club heerlijke muzikanten die inmiddels al 12 jaar samen speelt. Begonnen voor ‘n eenmalig optreden, en inmiddels staat de teller op bijna 120 concerten. Eind 2006 deden we voor de gein mee aan The Clash Of The Coverbands en ongedwongen rolden we door alle zes voorrondes en gingen er uiteindelijk met de titel ‘Beste Tribute Band Van Nederland’ vandoor. We spelen 6 oktober in Erp met onder andere een tribute aan de Queen of soul Aretha Franklin door Gaia Aikman. Deze bijzondere avond mag je niet missen!”

Volgende week: Miranda de Ruiter. Reageren: singlememories@ziggo.nl

Foto's:


0