05 oktober 2018

ArtORO Gemert exposeert bij KunstLokaal

GEMERT – De gehele maand oktober zullen deelnemers van ArtORO Gemert en De Ruijschenberg hun werk exposeren in Het Kunstlokaal te Gemert. Tekeningen, schilderijen, beeldend werk, en keramiek. Ja, ze laten kunst minded Gemert laten zien wat ze allemaal in huis hebben en slaan tegelijkertijd een brug tussen ArtORO Gemert en de Ruijschenbergh. Een vrolijke kleurrijke expositie is het resultaat. Zondag openstelling: 7 oktober 2018 van 14:00 -17:00 uur, met medewerking van de accordeongroep ‘Moi He’ van Jacqueline Verhofstad.

Hoe teken je een levendig skelet, een prachtige vogel, of een eigenzinnige dame? Kunstenaars van ArtORO Gemert lieten dit al zien op jaarlijkse Kunstmarkt in Gemert. Zij toonden, met terechte trots, hun teken- en krijtwerk. Prachtig om te zien dat iedere kunstenaar steeds meer een eigen, herkenbare stijl krijgt en er zichtbaar groei in hun werk te zien is. Tijdens de expositie in Het Kunstlokaal zijn er nieuwe tekeningen te bewonderen van Hai Zeng Ko, Theo Kusters, Berrie Gruijthuijsen, Frank Boutkan en Frans Donkers, een prachtig gebreid taartje van Daniëlle Gerwen, een paar mooie beschilderde etalage benen naar het ontwerp van Willie Bots en nog veel meer creatief werk van de deelnemers van ArtORO en De Ruijschenbergh.

Het werk van mensen met een verstandelijke beperking vormt al jaren een inspiratiebron voor ‘reguliere kunstenaars’. Denk bijvoorbeeld aan de Cobra beweging diein hun werk een vrije, spontane uitdrukkingswijze wilde bereiken en zich lieten inspireren zich door tekeningen en schilderijen van kinderen en mensen met een (verstandelijke) beperking, met het eigen handschrift als meest persoonlijke uiting.

ArtORO Gemertis onderdeel van ArtORO, een vijftal ateliers verspreid over de vijf grote Peelgemeenten; Helmond, Deurne, Someren, Laarbeek en Gemert. Binnen ArtORO krijgen deelnemers de kans om dicht bij huis zijn of haar creatieve ambities te ontplooien. Want elke “kunstenaar” verdient een Atelier waar zijn ontwikkeling wordt gestimuleerd en zijn talenten worden gezien!

Dagbestedingscentrum ORO Ruijschenbergh is ook een werkplek van ORO in Gemert waar deelnemers creatief bezig kunnen zijn. Binnen de Ruijschenbergh wordt over het algemeen meer ambachtelijk werk geproduceerd, maar ook daar krijgen deelnemers de ruimte, plaats en mogelijkheden om hun creativiteit te ontplooien. Ambachtelijk of kunstzinnig, de deelnemer bepaalt zelf zijn/haar eigen creatieve proces. Persoonlijke interesses, plezier, talent en eigenheid van de deelnemer staan centraal en vormen het vertrekpunt voor een ontdekkingsreis naar zijn/haar creatieve kansen.

Tijdens de expositie zijn er ook twee vitrines ingericht met keramiekwerkstukken die gemaakt zijn tijdens de zomercursus keramiek 2018 in Het Kunstlokaal. De gehele maand augustus stond bij ArtORO Gemert namelijk in het teken van keramiek. Deelnemers van ArtORO en de Ruijschenbergh konden samen kennis maken met keramieken werkvormen, met als doel het leren werken met keramiek en inventariseren of er binnen dagbesteding Gemert interesse is voor een wekelijkse keramiek activiteit.

Het enthousiasme was groot en de deelnemers werkte gretig aan vazen, theelichtjes en hun zelf bedachte boetseer werk. Zo boetseerde Dennis van Hout een walrus en een Boedha en werd er secuur gewerkt aan een hertenkop met wel hele grote oren. Al met al een geslaagde cursus die vanaf 10 oktober zijn vervolg vind in een vast dagdeel keramiek voor de deelnemers van ORO in Gemert.

KunstLokaal, Vondellaan 49, Gemert. Openingstijden ma t/m vr van 9.00 – 21.00 uur

Foto's:


0