‘In Bakel doet iedereen mee!’

BAKEL – Op woensdagavond 26 september werd in de kantine van voetbalvereniging Bavos uit Bakel een avond georganiseerd met als thema ‘In Bakel doet iedereen mee!’ Het doel was te laten zien dat iedereen ongeacht ziekte of handicap mee kan blijven doen.

Als mensen door beginnende dementie, ziekte of een handicap niet meer mee kunnen doen aan de wedstrijden, of het spel niet meer kunnen volgen, is het vaak zo dat ze de club vrij snel verlaen. Met kleine aanpassingen van degene die dit overkomt en de mensen die met hem of haar samen spelen is het toch mogelijk nog een hele tijd mee te blijven doen. Pieter Reijnders opende de avond met een mooie toespraak. Hij vertelde over zijn eigen ervaringen toen iemand in zijn omgeving een herseninfarct kreeg en hoe belangrijk het is om de mantelzorger te ondersteunen.

Dokter Van Kan vertelde over beginnende dementie en het gedrag dat daarbij hoort. Na de pauze was het woord aan een aantal ervaringsdeskundige. Wendy van de Berg-Lenssen en haar broer Gaby vertelde over hun vader, verenigingsman in hart en nieren Henk Lenssen. Ze vertelden hoe het voor hem was toen de eerste tekenen van dementie bij hem zichtbaar werden en het voor hem en Bavos steeds lastiger werd om al het werk dat hij voor de club deed te blijven doen. Hoe veel mensen geholpen hebben in die periode maar ook dat mensen niet weten hoe daarmee om te gaan en het af laten weten. Anja Veldman-Sleegers vertelde over de waardevolle aanvulling die het G-team is binnen basketbalclub Yellow Sox. Ria Bouwmans vertegenwoordigde de Jumbo en liet weten dat zij vaak contact heeft met familie van klanten die lijden aan dementie, zodat zij gewoon hun boodschappen kunnen doen. Een mooi voorbeeld van hoe het een win-win situatie aan beide kanten kan zijn is natuurlijk het ondernemersduo Toon Verberkt en Peter Jacobs. Peter gaat elke dag met veel zin en voldoening naar zijn werk, waarbij hij voor Toon hand- en spandiensten verricht en niet onbelangrijk, zijn externe geheugen is. Het was een hele mooie en waardevolle avond. Hopelijk krijgt de avond binnen Bakel, zoals Arno Verberkt het mooi uitdrukte, een olievlekwerking. De organisatie hoopt dat deze avond mensen geïnspireerd heeft en dat vele mooie voorbeelden mogen volgen. Dat kan, zolang inwoners van Bakel ‘maar altijd de mens blijven zien’.

Foto's:


0