09 oktober 2018

Kortjakje, gelukkig niet ziek op zondag

GEMERT – De foyer van De Eendracht stroomt zondagmiddag vol voor de voorstelling Kortjakje door Jeugdtheater Carroussel. Vooral met kinderen en hun ouders, oma’s en opa’s die de zaal goed vullen.

Door Mariëlla Joosten

Zodra de lampen in de zaal langzaam uit gaan begint er een melodie te klinken, de gordijnen gaan langzaam open en we zien iemand zitten op een van hout gemaakt decorstuk.Dit decorstuk blijkt een belangrijke rol te spelen gedurende alle scenes. Het decor bestaat uit bewegende delen waarin spelers zich verstoppen, in zingen of omkleden om tevoorschijn te komen in telkens verschillende rollen. Erg functioneel en creatief gemaakt.

Snel leren we Kortjakje kennen, het meisje dat altijd ziek is. Kortjakje wijst naar de maan achter in de zaal, de aanwezige kinderen kijken ook om maar zien daar niets. Kortjakje roept regelmatig haar vader, omdat ze niet in slaap kan komen. Ze vindt de donkere kamer niet fijn en wil dat de zon snel weer terugkomt. Samen zingen ze een liedje voor haar overleden mama en daarna leert ze haar Schaduw kennen. In haar dromen is ze niet alleen, ze komt allerlei figuren tegen die haar helpen om de zon terug te toveren zodat deze met de maan kan trouwen. Kortjakje krijgt mooie rode laarzen aan, waar ze al zo lang naar verlangd. Diverse scenes wisselen elkaar af: de kraaien die Kortjakje en haar Schaduw naar het Maanmannetje sturen, Blauwbaard met het luchtkasteel en de kamers, de Rovers met het Roverskind die Schaduw als lekker hapje willen opeten, een duizendpoot die graag een rode laars wil, Wolf en Bèh die Kortjakje naar de Noordpool sturen. Daar treft ze de ijskoningin met de soldaten. Nadat de ijskoningin in het water is gevallen, wordt het decor omgebouwd tot de zon waarop ze rustig in slaapt valt. Hiermee is het verhaal tot een einde gekomen en de spelers krijgen een verdiend applaus.

De kleding is neutraal in bruine tinten maar wel sprekend voor wie de acteurs uitbeelden. Een beetje meer kleur in kleding of het decorstuk had het voor mij misschien wel sprekender gemaakt. De scene met de kwallen was erg leuk om te zien. De meeste meisjes in de zaal vonden de zeemeermin het mooist, maar ook zeker een groot compliment voor Maria in de rol van Kortjakje. Mocht je een doorlopende verhaallijn verwachten als kijker, dan ga je dit niet altijd treffen. Creatief bedacht en geschreven, wat voor volwassenen soms wat lastiger te volgen is maar vanuit de ogen van de kinderen zeker niet. Wij hebben genoten van deze leuke zondagmiddag en hopen dat de voorstellingen volgend weekend ook zo goed verlopen en bezocht worden.

Laat je meeslepen in het kleurrijke verhaal van Kortjakje en kom op 12, 13 of 14 oktober naar De Eendracht in Gemert. De voorstelling is zonder pauze en duurt ongeveer een uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.eendracht-gemert.nl.
—-

Kortjakje (foto: Herman van Daal).

Foto's:


0