The Death of Stalin in Gemert

GEMERT – Niet iedereen zal het verhaal kennen rond de dood van Stalin. In leven was hij een dictator, die door iedereen gevreesd werd. Toen hij in 1953 op een gegeven moment bewusteloos in zijn kantoor werd aangetroffen was er dan ook niet snel hulp aanwezig. Dit gegeven vormde voor de Britse regisseur Armando Iannucci het uitgangspunt voor zijn hilarische film The Death of Stalin.

In de nacht van 2 op 3 maart 1953 krijgt dictator Stalin een beroerte. Hij blijft nog twee dagen leven en dan wordt hij officieel dood verklaard. Twee dagen waarin in het bestuurlijke centrum een hevige concurrentiestrijd losbarst rond het overnemen van de hoogste post in Rusland. Ministers ruziën over en weer over gewenste veranderingen, anderen hebben heel andere – meer persoonlijke motieven – om zich naar voren te dringen. Het worden twee dagen van volstrekte gekte, van perversiteit, van a-sociaal tot onmenselijk gedrag. Er volgt een duister maar tegelijkertijd fascinerend spel van achterkamertjespolitiek, van corruptie en drama. De regisseur maakte van dit gegeven een absurdistische klucht. Hij zet Stalins directe medewerkers neer als idioten. Hij heeft voor de vertolking van de Russische machtshebbers zowel Britse als Amerikaanse acteurs ingehuurd. Ze spreken ook allemaal hun eigen taal en zelfs de droge Engelse humor ontbreekt daar niet bij met Monty-Python-achtige taferelen…..
De film wordt op vrijdag 12 oktober vertoond bij café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert. Aanvang is 20.30 uur en de entree bedraagt € 5.–. Studenten betalen half geld.

Foto's:


0