13 november 2018

Energiecoöperatie De Rips van start

DE RIPS – Met de ingebruikname van 348 zonnepanelen is ‘Energiecoöperatie De Rips Zonnedak Ploegmakers UA’ officieel van start gegaan. Sinds zaterdag profiteren 24 gezinnen en bedrijven van de gezamenlijk opgewekte groene stroom.

Door Siel Peijs

“Dit is typisch een project dat bij het dorpsoverleg past”, zegt Ton Gerrits, voorzitter van Dorpsoverleg De Rips. “Het gaat over duurzaamheid en over gezamenlijkheid.”
Afgelopen zaterdag werden in De Rips 348 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. De panelen, geplaatst op een loods bij de firma Ploegmakers, behoren ‘Energiecoöperatie De Rips Zonnedak Ploegmakers UA’ toe. Ze kwamen er op initiatief van het dorpsoverleg, vervolgt Gerrits: “In Elsendorp was al een energiecoöperatie. Wij zijn gaan kijken of we dat in De Rips ook konden realiseren. Frans Ploegmakers gaf aan dat hij wel een mooie plek voor de panelen had. Zo is het balletje gaan rollen.”
En dat balletje rolde snel. Nadat de eerste ideeën in november vorig jaar ter tafel kwamen, werd afgelopen voorjaar een bestuur gevormd voor de op te richten energiecoöperatie in De Rips. Bij die coöperatie sloten zich uiteindelijk 24 gezinnen en bedrijven aan, die gezamenlijk het beheer hebben over de panelen en ook samen profiteren van de opbrengst. “Alles is in een goed half jaar gerealiseerd”, vertelt Harm van Dijk, die namens Dorpsoverleg De Rips de kar trok.
“Er zitten leden bij die vijfendertig panelen hebben. En mensen met vijf panelen”, verduidelijkt Bart van der Aa, secretaris van de energiecoöperatie. “En er staan nog mensen op de reservelijst. Daarom heten we ook ‘Energiecoöperatie De Rips Zonnedak Ploegmakers’. Want misschien zijn er in De Rips meer bedrijven die hun dak ter beschikking willen stellen. Het is mooi om dit met en voor het dorp te doen. En dat we tegelijkertijd een duurzaamheidsstempel op De Rips zetten.”

(foto: Bart van der Aa)

Foto's:


0