Maak kennis met het orkest van Shrek

GEMERT – Livemuziek bij een balletvoorstelling, een bioscoopfilm (Harry Potter, Star Wars) of een musical is zo uniek dat er tegenwoordig speciale voorstellingen worden geproduceerd. Bij Stemp is het sinds de ‘The Sound of Music’ een goed gebruik de musicals met een live-orkest op te voeren.

Volledig buiten beeld, in een aangrenzend lokaal, zal ook tijdens ‘Shrek de Musical’ een vijftien-koppig live-orkest onder leiding van dirigent en muzikaal leider Stijn Rutten de prachtige muziek spelen. Naast de vaste combobezetting van drums, gitaar, basgitaar en toetsen spelen er strijkers mee, blazers en een slagwerker met ‘tik- en rammelspul’ dat de helft van de toch al veel te krappe orkestruimte zal vullen. Op tv-monitoren kan dirigent Stijn volgen wat er op het toneel gebeurt en daarop inspelen. Versnellen, vertragen, een paar maten extra spelen. Dat samenspel met de mensen op en achter het toneel is van cruciaal belang, en in goede handen.

Maar weinig toeschouwers beseffen dat er bij ‘Shrek de Musical’ live wordt gemusiceerd. “Het leek wel of de cd opstond”, hoor je dan na afloop van een voorstelling. Dat ligt niet alleen aan het hoge niveau van de muzikanten, maar ook aan de geluidsmix. Daarin wordt elk instrument zo natuurgetrouw mogelijk versterkt en een plaats gegeven in het stereobeeld. Om kosten te besparen werken professionele musicalgezelschappen steeds vaker met een geluidsband. Nog maar enkele musicalproducties worden door een live-orkest begeleid. En dat hoor je meteen: de muziek leeft niet en het maakt van een musical karaoke. Een orkest geeft energie aan een musical, geen twee voorstellingen zijn daardoor identiek. Een Stemp-musical is geen karaoke. Livemuziek met een topbezetting staat er op het menu bij Shrek. De muziek van Shrek wordt door het orkest gespeeld zoals het geschreven is. Dat wil zeggen, met de exacte bezetting en met de juiste instrumenten.

En omdat ze zo buiten beeld zitten tijdens de voorstellingen, en omdat ze zo geweldig goed zijn, volge hier de helden van het orkest op een rij: Stijn Rutten is muzikaal leider en dirigent, Guus van Lankveld en Michiel Koster ‘doen’ de toetsen, Rutger Stultiens speelt akoestische gitaar, elektrische gitaar en ukelele, Frank Bogers hanteert de akoestische gitaar, elektrische gitaar en mandoline, Twan van Hoof speelt basgitaar en fretloze basgitaar, Joris de Bont zit op drums, Maarten Mols verzorgt slagwerk, Jan Vogels bespeelt baritonsax, tenorsax, sopraansax, klarinet en basklarinet, Monique Rutten speelt dwarsfluit, piccolo, klarinet en altsax, Ton van den Heuvel speelt hoorn, Maurice Jacobs doet trompet, Walter Rouwhorst bespeelt trombone, Nirja Springer en Paul van Otterdijk spelen viool en Ivo Rijerse, tenslotte, speelt cello.

‘Shrek de Musical´ kan op 17, 18, 24 en 25 november. De première is inmiddels geheel uitverkocht. Voor zaterdag 24 november en de beiden matinees zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar. Kijk daarom snel op www.kaartenstemp.nl en kies je plaats nu het nog kan!

Foto's:


0