Single Memories: Peter van der Kloet

REGIO – Peter van der Kloet zag het levenslicht in 1968 in de lichtstad, groeide daar op en zei de stad vaarwel voor z’n getrouwd leven in deze regio met Mireille. Ze hebben samen twee zonen en Peter verdient de kost als chauffeur bij Bavaria. Naast dit alles beheerst muziek zijn leven. Enthousiast vertelt hij over zijn passie.

Door Bernard Janssen

“Ik zal ongeveer acht jaar oud geweest zijn, en in de ontwikkeling van ieders leven op die leeftijd ga je dingen ontdekken”, begint Peter van der Kloet zijn muziekverhaal. “Bij ons thuis stond zowel een orgel als een piano, dus ik kom uit een muzikaal gezin. Deze twee instrumenten fascineerden me en pa wilde me op muziekles, iets wat ik zelf niet wilde! Dan zul je het niet ver schoppen was z’n verweer, en uiteindelijk ben ik als enige van vijf kinderen overgebleven die nog altijd muziek maakt. Noten lezen kan ik dus niet, maar wat ik hoor wil ik ook kunnen spelen en dat lukt me telkens weer, al kost dat veel tijd. Dat begon dus op die piano, op m’n zestiende kocht ik zo’n akoestische gitaar; die hangt hier nog in de kamer. Maar enkele jaren later vond ik waar ik onbewust naar op zoek was: de basgitaar! Vooral door luisteren hoe anderen dit instrument beheersen heb ik mezelf de kneepjes en techniek bijgebracht. Dat koste veel ‘kreum’, maar waar een wil is.. Ik kocht toen zo’n contrabas, een dure aderlating, en daarmee heb ik ongeveer tien jaren landelijk gespeeld in de band ‘Jumping Jukebox’, met de pure ‘rock ‘n roll’ als basis. Een contrabas bespelen is fysiek zwaar, de pauzes dus welkom.”

Third Half

De zanger verkaste naar Frankrijk, en Van der Kloet naar Beek en Donk, en dat betekende het begin van een nieuw avontuur. “We hoorden van een kennis dat in Gemert gezocht werd naar een bassist voor een nieuw gevormde band met als thuisbasis De Mortel. Ze kenden m’n rock ‘n roll achtergrond, en speciaal voor m’n kennismaking hadden ze ‘Stray Cat Strut’ van de Stray Cats ingestudeerd! Dat zegt toch wel iets en het klikte: naast hun crunch en rock werd blijvend ook een set met rock ‘n roll toegevoegd! Ik werd ingelijfd en sinds 18 jaar vormen Bart, Stefan, Stephan en ik onafgebroken Third Half en maken we in de regio diverse podia onveilig! Wij zijn een hecht viertal. We hebben nooit ruzie of zo en hebben enorm veel schik bij optredens. Bart is ons ‘enfant terrible’: onvoorspelbaar. Maar Stefan, de drummer, en ik passen ons dan razend snel aan bij vergissingen met tekst of andere capriolen. Eens op BoeCult op een vijf meter hoog podium was Bart nergens te zien. Hij was op het dak geklauterd en later stond hij buiten zicht voor het podium. We zagen aan de microfoonlijn waar hij ongeveer moest zijn! Mensen zien genieten van onze muziek is de grootste beloning. De meest memorabele concerten waren wel Pearl Jam in de Goffert en later met Foo Fighters op Pinkpop. Dat brengt me bij mijn enig echte single memorie: ‘Alive’ van Pearl Jam! Daarmee sluiten we altijd onze avond af, ook op 1 december in ‘t Ridderhof.”

Volgende week het verhaal van Johny Manders. Reageren kan via singlememories@ziggo.nl. Beluister de Single Memories Spotify Playlist van Peter van der Kloet.

 

 

Foto's:


0