The Party bij Filmhuis Luxor

GEMERT – De Engelse regisseuse Sally Potter wist vorig jaar naam te maken met haar film The Party, een in het zwart-wit gepresenteerde komedie die uitmondt in een tragedie. De film werd op het filmfestival van Berlijn 2017 genomineerd voor een Gouden Beer.

In een Engels landhuis komt een aantal vrienden en familieleden bij elkaar voor een besloten etentje. Ze vieren de benoeming van gastvrouw Janet tot minister van gezondheid. Het is geen alledaags gezelschap: een cynische vrouw met een mislukte homeopaat als echtgenoot, een lesbisch koppel waarvan de een gender-academica is en de ander met een zwangere buik rondloopt en een jonge gast uit het bankwezen met wel heel materialistische trekjes. Ze dragen allen de kenmerken van wat in de hedendaagse wereld als een beschaafd gezelschap wordt beschouwd: hoogopgeleid, sociaal betrokken, mensen die boeken lezen en van jazz houden.
Wat een feest had moeten worden pakt echter heel anders uit. De feestelijke stemming waarin de gasten zich bij aanvang wanen blijkt een decor. De kijker ziet wat daar achter gebeurt: de echtgenoot van Janet toont zich heel afwezig, gastvrouw Janet sms-t tussen de ontvangsten door met een geheime geliefde en gast Tom trekt zich meteen bij binnenkomst op de wc terug voor een snuif cocaïne. En dan is er ook nog een pistool aanwezig. Regisseur Potter laat gedurende het feest het ene na het andere communicatiebommetje afgaan en de ruzies ontaarden in chaos. En dan blijken alle personages onder hun sociale vernislaag minder beschaafd en ruimhartig te zijn dan ze zelf dachten…….
De film wordt op vrijdag 9 november vertoond bij café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert. Aanvang is 20.30 uur en de entree bedraagt € 5.-. Studenten betalen half geld.

Foto's:


0