Amnesty Gemert-Bakel viert Dag van de Mensenrechten

GEMERT-BAKEL – Na de Tweede Wereldoorlog besloten de Verenigde Naties dat een oorlog met zoveel grootschalige mensenrechtenschendingen nooit meet mocht gebeuren. Op 10 december 1948 werd daarom de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Sinds die tijd wordt ieder jaar op 10 december de Dag van de Mensenrechten gevierd.

Op maandag 10 december worden wereldwijd duizenden brieven geschreven voor mensen die onrecht is aangedaan. Ook in Gemert. In de Eendracht biedt Amnesty Gemert-Bakel de mogelijkheid om een brief te schrijven voor dappere vrouwen uit Zuid-Afrika, Iran en Venezuela. Vrouwen die worden vervolgd omdat ze opkomen voor de rechten van de bevolking in hun eigen land. De schrijfactie duurt van 12.00 tot 17.00 uur, en wordt muzikaal omlijst met verschillende muziekoptredens. Om 14.00 en 15.00 uur speelt het combo La Chispa, bestaande uit George Gijsbers (dwarsfluit), Ad Vermegen (gitaar) en Carla Geerts (zang). Zij maken muziek die is ge├»nspireerd op flamenco en Zuid-Amerikaanse klanken. Om 16.00 uur zingt het strijdliederenkoor Zwaovel en Salpaeter. Sociaal ge├źngageerde liederen uit heden en verleden zullen door dit Gemerts koor op eigen wijze vertolkt worden.
Op vrijdagavond 7 december om 20.30 uur draait bij Filmhuis Luxor bij Dientje in de Kerkstraat de film Bram Fischer, die handelt over de advocaat van Nelson Mandela, in 1963 in Zuid-Afrika samen met nog een aantal ANC kopstukken opgepakt.
Amnesty Gemert-Bakel nodigt iedereen van harte uit voor beide activiteiten. Zowel de schrijfactie als de film zijn gratis toegankelijk. Voor de film is het raadzaam op tijd aanwezig te zijn. Meer informatie staat op https://gemert-bakel.amnesty.nl.

Foto's:


C