Bram Fisher in Gemert

GEMERT – Bram Fischer is een Zuid-Afrikaanse advocaat, die zich in de jaren zestig inzette tegen de apartheid in zijn land. In 1963 was hij de verdediger in een proces van een groep ANC-leden, waaronder Nelson Mandela. Maar wat niemand tijdens het proces wist: Fischer had twee petten op. Hij was tevens een (geheim) prominent lid van het ANC. Op die dubbelrol baseerde de Nederlandse regisseur Jean van de Velde zijn film Bram Fischer.

De film start in Rivonia, een voorstad van Johannesburg in Zuid-Afrika. Het is juli 1963. De militante tak van het ANC bereidt er een aantal aanslagen voor tegen het apartheidsregime. De schuilplaats van de strijders wordt ontdekt en de hele groep (waaronder Nelson Mandela) wordt door de politie opgepakt en gearresteerd. Ze krijgen een advocaat toegewezen en worden voorgeleid voor de rechter. Wat niemand dan weet is, dat deze advocaat, Bram Fischer, in werkelijkheid een vriend is van de beklaagden. Hij heeft een moeilijke rol: hij heeft heel veel informatie die hij niet kan gebruiken, weet veel meer over de beklaagden dan hij voor de rechtbank kan laten blijken. Hij zet zich tot het uiterste in om te voorkomen dat de doodstraf over de groep wordt uitgesproken, iets wat hem uiteindelijk ook lukt. De beklaagden krijgen wel levenslang voor hun daden. Nelson Mandela wordt na 26 jaar onder grote politieke druk vrijgelaten. De regisseur heeft de biografie van advocaat Bram Fischer uitgewerkt in een spannende historische spionagethriller annex rechtbankdrama.
De film wordt door Filmhuis Luxor in samenwerking met Amnesty International afdeling Gemert vertoond op vrijdag 7 december bij café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert. Aanvang is 20.30 uur. Deze voorstelling is gratis.

Foto's:


0