Hennepkwekerij buitengebied Gemert opgerold

GEMERT – Een hennepkwekerij is dinsdag 4 december opgerold in het buitengebied van Gemert. Het Peelland Interventie Team (PIT) trof in een loods 286 hennepplanten aan.  

De professionele kwekerij is  ontmanteld. De planten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Stroom afgesloten

Via de bijbehorende woning werd illegaal stroom afgetapt. De stroom is afgesloten.

Maatregelen

Ook waren er diverse milieuovertredingen en vonden er activiteiten plaats die strijdig zijn met het bestemmingsplan. De gemeente Gemert-Bakel gaat maatregelen nemen.

Verdachte

De verdachte heeft zich inmiddels gemeld bij de politie.

Interventieweek 

De PIT-actie maakt deel uit van een grote interventieweek. In Zeeland, Brabant en Limburg zijn er deze week tientallen interventies tegen ondermijnende criminaliteit. Ondermijning is de vermenging van onder- en bovenwereld. Daarbij gaat het om illegale activiteiten die criminelen bijna niet kunnen uitvoeren zonder dat zij gebruik maken van legale diensten vanuit de bovenwereld. Bijvoorbeeld transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Samenwerking

De politie, het Openbaar Ministerie, de gemeenten, de Belastingdienst en de Taskforce Brabant-Zeeland werken nauw samen bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. De gemeenten voeren daarbij bestuurlijke controles uit, zoals controle op adres- en sociale zekerheidsfraude. De politie en het Openbaar Ministerie richten zich op strafrechtelijke overtredingen, zoals drugs en mensenhandel. Allemaal zaken die inwoners direct of indirect kunnen raken.Bij de acties in de regio waren de politie, de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel, Enexis, de Belastingdienst, Senzer en de gemeenten Gemert-Bakel en Helmond betrokken.

Zelf meehelpen

Ook inwoners kunnen volgens het PIT een bijdrage leveren tegen ondermijnende criminaliteit. Zo kunnen ze overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492 – 58 73 09 of per e-mail: info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld. Bellen naar Meld Misdaad Anoniem kan ook: 0800-7000. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.

PIT

Het Peelland Interventie Team (PIT) is een interventieteam onder de regie van de gemeenten Gemert-Bakel, Asten, Deurne, Helmond, Laarbeek en Someren. De aansturing ligt op één centraal punt. Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan onder andere bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het gaat dus om toezicht en handhaving van zaken die ook inwoners direct of indirect kunnen raken. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen.

Foto: Archieffoto van een hennepkwekerij.