Psyworks; nieuwe psychologiepraktijk in hartje Gemert

GEMERT – Behoorlijk wat mensen kampen met psychische klachten als een depressie, angststoornis of posttraumatische stressstoornis. Maud van den Elsen kan op een laagdrempelige en betrokken wijze effectief hulp bieden. De GZ-psycholoog opent in januari psychologiepraktijk Psyworks in het centrum van Gemert.

Door Siel Peijs

Psychische klachten komen veel voor”, vertelt Maud van den Elsen. Bijna de helft van alle mensen krijgt ooit een psychische aandoening in zijn of haar leven. Iedereen is wel eens boos, somber of angstig, of heeft problemen in het gezin of op het werk. Vaak gaan deze klachten vanzelf weer over, maar soms belemmert het mensen in hun functioneren. Dan is het tijd om hulp te zoeken.”

Per januari opent Van den Elsen, gezondheidszorg(GZ)-psycholoog, psychologiepraktijk Psyworks in Gemert. In haar praktijk biedt ze diagnostiek en behandeling aan kinderen, jongeren en volwassenen die vanwege psychische klachten vastlopen in hun leven. Van den Elsen: Bij volwassenen die psychologische hulp zoeken zien we vaak stemmingsstoornissen zoals een depressie, angststoornissen en verslavingsproblemen. Ook een burn-out gaat regelmatig gepaard met psychische klachten zoals angst- en paniekklachten of spanningsklachten die zich uiten in het lichaam. Bij kinderen en jongeren zien we daarnaast ontwikkelingsproblemen, emotionele- en gedragsproblemen.”

Van den Elsen werkt vanuit de jarenlange ervaring die ze opdeed in de specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de revalidatiezorg. Ze maakt in haar praktijk gebruik van wetenschappelijk bewezen en effectieve psychologische behandelvormen- en technieken. “Cognitieve gedragstherapie kan zeer effectief zijn bij depressieve klachten of angstklachten”, geeft de GZ-psycholoog als voorbeeld. “Hierbij staat de invloed van gevoelens en gedachten op het gedrag van de client centraal. In de behandeling werken we aan het anders omgaan met nare gedachtes en gevoelens, wat ertoe leidt dat ook het gedrag in positieve zin verandert. En met EMDR worden vaak doeltreffende resultaten behaald bij cliënten die nog last hebben van traumatische ervaringen uit het verleden.” In elk geval staat de hulpvraag van haar cliënten altijd centraal, verduidelijkt Van den Elsen. We stellen samen het behandelplan op en de behandeling wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van de client.”

Met haar praktijk wil ze dan ook vooral betrokken en laagdrempelig zijn, vervolgt ze: “Als mensen bellen, krijgen ze direct mij aan de lijn. Die persoonlijke benadering, met korte lijnen en een vast en bekend gezicht, vind ik belangrijk.” Niet voor niets is haar praktijk in hartje Gemert gevestigd, voegt ze daar direct aan toe: De drempel tot het zoeken van hulp is vaak hoog. Omdat ik midden in het dorp zit, dichtbij dus, kan ik die drempel misschien verlagen. Aan ‘t Karbeel zit ik bovendien niet direct aan ‘de straat’, zodat mensen ook veilig binnen kunnen lopen.”

Dankzij haar registratie als GZ-psycholoog heeft Van den Elsen voor de basis-GGZ contracten met alle zorgverzekeraars. De behandeling van volwassenen wordt, na verwijzing van een huisarts, daardoor in de meeste gevallen vergoed. Voor vergoeding van jeugd-GGZ heeft Van den Elsen een contract met de gemeenten in de regio afgesloten.

Psyworks opent in de eerste week van januari haar deuren. Van den Elsen kan niet wachten om te starten, besluit ze: Mensen kunnen nu al contact opnemen voor een intake-gesprek. Veel mensen lopen vaak te lang door met hun klachten. Dat is jammer, want de meeste klachten zijn goed en kortdurend te behandelen, zeker wanneer men er op tijd bij is.”

Meer informatie over Psyworks en de behandelmogelijkheden staan op www.psyworks.nl. Contact opnemen kan via 0492-350863, 06-38076169, info@psyworks.nlof via het contactformulier op de site.

Psyworks, praktijk voor psychologie

Drs. M. (Maud) van den Elsen

Karbeel 16

5421 BR Gemert

Foto's:


P