11 december 2018

Winterpleinfestijn  Gemert trapt zaterdag af

GEMERT – De schaatsbaan bij het Boerenbondsmuseum is vanaf komend weekend geopend. Het Winterpleinfestijn duurt drie weken, van 15 december 2018 tot en met 6 januari 2019. Vanaf de start in 2001 is de belangstelling voor het event groot, maar een tekort aan vrijwilligers dreigt het voortbestaan van het succesvolle ijsfestijn in gevaar te brengen.

Door Marcel Bosmans

Het Winterpleinfestijn is een jaarlijks terugkerend schaatsevent in Gemert. Otto Nijst is voorzitter van de organiserende stichting. “We richten ons vooral op jeugd onder de 17”, legt hij uit. “Er blijkt onder deze groep een groeiende behoefte aan een activiteit als het Winterpleinfestijn. De bezoekersaantallen nemen al jaren toe. Het is gezellig druk op en rondom onze schaatsbaan.”

Boerenbondsmuseum

Het dorpspleintje van het Boerenbondsmuseum is de vertrouwde thuishaven van het Winterpleinfestijn. “Het nostalgische decor brengt je direct in winterse sferen, maar de locatie biedt ook praktische voordelen. Veiligheid en geborgenheid is gegarandeerd. Het museumterrein is omheind en zonder kaartje kom je niet binnen. Daarnaast heb je van alle zijden een goed overzicht op de baan. Een pluspunt is bovendien dat veel voorzieningen al aanwezig zijn, zoals een kassa, gas, water en licht, horeca en zelfs een snoepwinkeltje.”

Leren schaatsen

Het Winterpleinfestijn richt zich niet alleen op mensen die (al) kunnen schaatsen. “Jonge kinderen kunnen het ter plekke leren met speels vormgegeven hulpmiddelen. Ook papa en mama mogen mee de baan op. We verhuren aan jong en oud schaatsen.”

Schaatsclinic

Op de baan worden niet alleen rondjes gedraaid. Er staan ook thema-activiteiten op het programma. “Het discoschaatsen op zaterdagavond is daar een voorbeeld van. We hebben daarnaast een speciale gast in de persoon van Barbara Lagas. De 23-jarige studente tandheelkunde is tweevoudig Nederlands jeugdkampioen kunstschaatsen. Zij geeft op zondag morgen 16 december een schaatsclinic aan de eerste tien bezoekers die zich op die ochtend bij de kassa van het Winterpleinfestijn melden.”

Opvolgers

Vrijwilligers en sponsors maken het Winterpleinfestijn mogelijk. “Er zitten jaarlijks meer dan 2000 vrijwilligersuren in. Onze kernploeg bestaat uit vijftien personen. Zij worden actief ondersteund door mensen van het Boerenboerenbondsmuseumen ZorgcoöperatieGemert. Zonder deze helpende handen heeft dit event geen toekomst. We zijn daarom dringend op zoek naar versterkingen om een nieuw bestuur te kunnen vormen. Bestuursleden Puk Bezemer (planning/schoolschaatsen), Geert van de Eijnde (entertainment), Ties van Gulick (secretaris) en Jos Hendrix (techniek) vinden het na vijftien jaar welletjes. Wilco Peeters (marketing) zwaait na 13 jaar trouwe dienst af. Ook voorzitter Otto Nijst zoekt een opvolger.Koelmeester Johan Verheijen is aftredend, maar wil wel aan het Winterpleinfestijn verbonden blijven. Of ere- en vicevoorzitter Andre Engelen na 17 jaar nog doorgaat is de vraag. Penningmeester Harrie Wijn en ijsmeester Ties Gerrits zijn wel bereid om op hun post te blijven, maar er zijn meer mensen nodig om de kar te kunnen trekken. Kandidaten die enthousiast en op jaarbasis circa 20 uur vrije tijd in het Winterpleinfestijn willen steken, kunnen zich bij mij of een va de andere bestuursleden melden.”

Sponsors

Ook de steun van ondernemend Gemert-Bakel is onontbeerlijk. “Een ijsbaan runnen is relatief duur. De energierekening is hoog en bij de aanleg en het onderhoud komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan de huur van een ijsmachine. Hoofdsponsors Albert Heijn Gemert en Rabobank Peel Noord zijn gelukkig nog voor meerdere jaren aan het event verbonden en met het Gemerts Nieuwsblad hebben we een nieuwe mediapartnerin huis. Daartegenover staat het vertrek van een grote sponsor en het stoppen van het Commanderij College met wie we tien jaar lang een buitengewoon prettige samenwerking hebben gehad. Dankzij de support van ongeveer 100 hondstrouwesponsors is het toch weer gelukt om de kosten te dekken. Daar zijn we heel dankbaar voor, want dat is geen vanzelfsprekendheid.”

Kijk meer meer info op: www.winterpleinfestijn.nl. Het volledige programmaoverzicht van het Winterpleinfestijnstaat komende vrijdag in het Gemerts Nieuwsblad afgedrukt.

Foto: IJspret tijdens het Winterpleinfestijn.