Woningbestand Goed Wonen Gemert-Bakel wordt gasloos

GEMERT-BAKEL – Goed Wonen verhuurt in 2050 geen gasgestookte en slecht geïsoleerde huurwoningen meer. De corporatie werkt met huurders aan een 100% energieneutraal woningbestand. Slogan van het langjarige project is Samen voorgoed duurzaam.

Door Marcel Bosmans

Alle Nederlandse woningen moeten in 2050 C02-neutraal zijn. Woningcorporaties staan voor de taak om het huurbestand te verduurzamen. “Eerste stap was alle woningen voorzien van een groen energielabel”, legt directeur Hans Vedder van Goed Wonen uit. “Dat is gelukt. De volgende stap is ervoor zorgen dat alle woningen energieneutraal worden. We bouwen al gasloos, maar ook bestaande huizen en appartementen moeten van het gas af. Simpel gezegd: iedere woning krijgt haar eigen energiecentrale. Die energie wordt opgewekt door zonnepanelen, warmtepompen of een combinatie van technieken. Dat is een forse opgave en dat kunnen we niet alleen. Samen met de huurders gaan we deze uitdaging aan.”

Stapsgewijs

Goed Wonen heeft 2800 woningen in beheer. Momenteel zijn 100 huureenheden niet aangesloten op het aardgasnetwerk. De resterende woningen moeten nog losgekoppeld worden. Dat gebeurt stapsgewijs. “We zijn gestart met pilots in Elsendorp, Gemert en Handel. Door proef te draaien leren we de verschillende technieken beter kennen. Zo kunnen we voor ieder woningtype bepalen wat de meest geschikte methode is.”

40 per jaar

Het tempo van verduurzaming wordt geleidelijk opgevoerd. “Vertrekpunt is 40 woningen per jaar. Na vijf jaar willen we dat opschroeven tot enkele honderden per jaar. Het kost nu nog tussen de 80.000 en 100.000 euro om een eengezinswoning te verduurzamen. Naar verwachting wordt dat op termijn 60.000 tot 65.000 euro. Dat komt omdat het nu nog niet op grote schaal gebeurt en de techniek jong en daardoor nog relatief duur is.”

Miljoenenproject

Goed Wonen investeert miljoenen euro’s in de ombouwoperatie. Vedder verwacht dat de financiële draagkracht van de corporatie groot genoeg is om de kosten te kunnen dekken. “De eerste vijf jaar kunnen we het zonder meer aan. Als de huren gelijke tred houden, dan kunnen we het waarschijnlijk tot 2050 redden. Daar zijn we redelijk uniek in. Goed Wonen is geen arme corporatie. Het geld wordt verstandig besteed en het bezit is op orde. Een kwart van het bestand is bijvoorbeeld al voorzien van zonnepanelen. Er zitten geen rotte woningen tussen.”

Niet duurder uit

De eerste 60 huurders die in aanmerking komen voor duurzamere woning zijn aangeschreven. “Uitgangspunt is dat zij per saldo nooit duurder uit mogen zijn. Aan de huur wordt daarom niet gemorreld. Om de investering te kunnen doen wordt er wel een energieprestatievergoeding (epv) gevraagd. Daartegenover staat dat de energierekening nul is, omdat iedere woning haar eigen energiecentrale heeft. De vergoeding die de huurder gaat betalen zal (bij normaal gebruik) nooit hoger zijn dan wat er voorheen aan energielasten afgeschreven werd. Daarbij komt dat de woning er weer als nieuw uitziet na de verbouwing. Op de binnenmuren en de plinten na is bijna alles vernieuwd. De schil kan weer 40 jaar mee.”

Gebruiksaanwijzing

De woningen worden niet individueel maar per blok aangepakt. “Huurders kunnen tijdens de renovatiewerkzaamheden in hun woning blijven. Ze zijn van begin tot eind bij het project betrokken. Omdat de gebruiksaanwijzing van hun woning verandert kunnen zij op professioneel advies en begeleiding rekenen.”

Foto: Directeur Hans Vedder en huurder Ingrid Ruijs onthullen de slogan.

Foto's:


0