29 januari 2019

29 januari 2019

GEMERT – Het SoundSquad-concert, afgelopen vrijdag in de Eendracht in Gemert, mag een groot succes genoemd worden. Zowel de toeschouwers als de jonge muzikanten zelf reageerden vol enthousiasme.

“Alles klopte”, vatte een bezoeker het compact samen. “Van de dynamische indeling van het podium en de kleurrijke lichtshow, tot de plaatsing van solisten op het podium en de DJ die tijdens presentatie-blokjes zorgde voor een energieke beat. Er was duidelijk niet alléén maar muzikaal over nagedacht.” En dat is een groot compliment voor de jonge club. Samen met de organisatie en Ruud Manders als regisseur hebben ze dit namelijk zelf zo bedacht. Maar dat het ook allemaal gelukt is, dat hadden de muzikanten eigenlijk zelf niet durven dromen. “Het heeft mijn verwachtingen ver overtroffen”, zei de elfjarige trompettist Emiel Knoop.

Muzikaal gezien schakelde het orkest van sfeervolle ballads als ‘Fields of Gold’ van Eva Cassidy en Kyteman’s ‘Sorry’ door naar de up-tempo hits als ‘Heading up high’ van Nederlands grootste DJ Armin van Buuren en Adele’s ‘Rolling in the Deep’. Met als hoogtepunt misschien wel de twee songs die samen met de jonge elektropop band Hypergoods werden gebracht. Jordie Rovers van Hypergoods: “We hebben deze songs ooit met z’n drieën in de studio bedacht en opgenomen, maar als alle geluiden dan worden gespeeld door écht instrumenten in zo’n groot orkest is dat een te gekke ervaring!”
“Bovendien”, vervolgde hij, “het is een feest om te zien hoe deze jonge muzikanten hiervan genieten. Deze ervaring op zo’n jonge leeftijd – ik weet het uit ervaring – dat vergeet je nooit meer!”

Zo getuige ook de reacties van orkestleden zelf, nog diezelfde avond in de groeps-WhatsApp. “Jongens, wie gaat volgende keer weer?”, oppert Job Dinsbach (11 jaar, drums) nog voordat de klok 00.00u sloeg. De vele positieve reacties met uitroeptekens en emoticons die daarop binnenstroomden zijn een bewijs voor de organisatie dat dit eerste project geslaagd is. “Het gaat zo’n eerste keer nooit vanzelf. En we vonden het allemaal op z’n tijd spannend of het zou gaan lukken. Maar wat we vanavond hebben ervaren is precies wat we hebben beoogd. Of eigenlijk, meer nog dan dat! Jongeren te enthousiasmeren om samen muziek te maken was het hoofddoel. Dat het zo’n succeservaring is geworden, daar zijn we enorm trots op”, aldus de organisatie.

Dit voorjaar pakt SoundSquad door met een tweede project. Om mee te doen wordt er minimaal A-niveau gevraagd, of ervaring op dit level. Muzikanten en zangers (tot 25 jaar) kunnen zich weer aanmelden via de website www.soundsquadgemert.nl. Repetities beginnen op 15 maart en vinden plaats op vrijdag van 18.30 tot 20.00 in D’n Dorpel in Gemert. Het afsluitende concert is op 21 en 22 september. Kosten voor deelname aan dit project zijn 50 euro. Sommige plaatsen in het projectorkest zijn enkel of maximaal dubbel bezet. Bij meerdere aanmeldingen op bijvoorbeeld basgitaar, drums, gitaar of toetsen vindt er een kleine selectieronde plaats, die wordt voorgezeten door een vakdocent.

SoundSquad wordt ondersteund door Excelsior Gemert in samenwerking met KunstLokaal. Enthousiastelingen hoeven echter niet ingeschreven te zijn als lid of cursist om deel te nemen aan dit project. SoundSquad is een zelfstandig initiatief en tijdelijk van aard.

SoundSquad met Hypergoods. (foto: Jorick de Kruif)

Foto's:


0