‘Een avondje terug naar de tijd van hippies en protesten’

DE MORTEL – ‘Komt mensen luistert allen hier / Ik zing u ‘t lied van den Egelantier / Den Egelantier was een toffe kroeg / D’r was dan ook nooit drank genoeg.’

Wie ken niet het eerste couplet van Den Egelantier, wellicht het bekendste liedje van RK Veulpoepers BV? Acht muzikanten uit Grave, Reek, Schaijk en Boekel brengen een ode aan deze anarchistische folkband uit de jaren tachtig. De gelegenheidsband opereert onder de naam Pleebek. Zij nemen het publiek een avondje mee terug naar de tijd van stakingen en protestliederen. Zaterdag 19 september speelt Pleebek bij café Zaal ’t Anker in De Mortel, met in het voorprogramma cc crawlers.
Het idee voor Pleebek komt uit de koker van Maurits Raijmakers. “Het lag al heel lang op mijn projectenstapel”, lacht de Reekenaar. “Het was iets wat ik graag wilde doen, maar het is lastig om de juiste muzikanten bij elkaar te krijgen. Vooral fluitisten zijn lastig. Toen ik die vond, ben ik het project meteen opgestart.”
Pleebek bestaat naast Maurits Raijmakers uit Hans Melis en Mieke de Rijck uit Boekel, Merijn Kriesels uit Grave en Wim van der Heijden, Hans Schuurmans, Frank Kunst en Piet van der Linden uit Schaijk. Bijna allemaal zingen ze mee. Verder bespelen ze de gitaar, accordeon, banjo, mandoline, saxofoon, drums, bugel, trompet, veel verschillende fluiten, basgitaar en toetsen. De muzikanten zijn een klein jaar geleden begonnen met repeteren en zijn nu klaar voor de optredens.

Foto's:


0