N279: Gemert-Bakel naar de Raad van State, liberalen tegen uitstel

GEMERT – In een extra raadsvergadering gisteravond steunden achttien raadsleden van CDA, Dorpspartij en SP hun initiatiefraadsvoorstel om vóór 28 januari bij de Raad van State beroep in te stellen tegen het besluit van Provinciale Staten (PS) over de N279 tussen Veghel en Asten. Tevens wordt een ‘voorlopige voorziening’ gevraagd, zodat het Provinciaal InpassingsPlan niet in werking treedt. VVD en Lokale Realisten/D66 (vijf zetels) vinden uitstel te riskant.

(Door onze politiek verslaggever)

Martin Jacobs sprak in namens het Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel: “PS namen een besluit zonder rekening te houden met wat in de regio leeft. We hebben een beroepschrift klaar. Dat gaat morgen naar Den Haag. Laat u niet misleiden door als-dan-standpunten. Sta weer schouder aan schouder.”

Stefan Janszen (CDA): “De regio verdient 2×2 rijstroken op de N279 tussen Veghel en Asten. De SP heeft zich bij dit raadsstandpunt aangesloten. Ik hoop dat we ook vanavond schouder aan schouder kunnen staan.”
Voor Jan Hoevenaars (SP) “is geen noodzaak aangetoond van de lange omleiding. Natuurgebied wordt onnodig aangetast. Er komt onvoldoende natuurcompensatie, bij onevenredige toename van fijnstof. Dat is daar al hoog”. De SP is tegen 2×1 rijstrook en de halve aansluiting bij Bakel.
Bart van Oort (Dorpspartij) vindt “de N279 enkel obstakelvrij maken” onvoldoende. Wethouder economie, Inge van Dijk (CDA), antwoordt op een vraag van Van Oort, dat maandag het eerste prettig gesprek is geweest met de gedeputeerde over verbetering van de bereikbaarheid van Gemert-Bakel. Er komen vervolggesprekken waarin we voorstellen kunnen doen.”

Ook Jan Vroomans (VVD) en Henk Giebels (Lokale Realisten/D66) vinden 2×2 rijstroken nodig.  Vroomans: “Maar het effect van bezwaar maken is vertraging. Niets is dan zeker.” Hij waarschuwt: “Als straks het provinciale budget te klein blijkt, kan het nog wel eens anders uitpakken” en stelt: “Als je alleen blijkt te staan, moet je accepteren dat de lange omleiding de sleutel is tot de snelst mógelijke weg. Vertraging is onacceptabel.” Giebels: ”Het is te riskant om een voorlopige voorziening te treffen Met de voorgestelde verbeteringen zijn we al een eind geholpen. Breng die niet in gevaar.”

Foto: Vooroverleg in de raadszaal.

Foto's:


0