VinFast, nieuw merk met twee modellen

Waar de Chinezen azen op de Europese markt, willen blijkbaar ook de Vietnamezen een graantje meepikken. Dat doet de nieuwe autofabrikant VinFast straks met de modellen Lux A2.0 en Lux AS2.0, een sedan en een SUV.

Uit het niets is daar deze kersverse speler, die na de zomer van 2019 zijn eerste auto’s de fabriekspoorten uit wil sturen en zichzelf ten doel stelt er in 2025 maar liefst 500.000 per jaar te produceren. Ambitieus, wat ook op te maken valt uit het feit dat VinFast op de Mondial de l’Automobile in Parijs een stand reserveerde. Dan hoef je niet tot tien te kunnen tellen om te beseffen dat het merk zijn pijlen ook op ons continent gaat richten. Het dochterbedrijf van de Vingroup heeft ook elektrische personenwagens, bussen en scooters in voorbereiding, maar trapt af met twee conventioneel aangedreven auto’s, beide onder de naam Lux. De A2.0 staat voor een 4,87 meter lange, 1,90 meter brede en 1,46 meter hoge sedan, de AS2.0 voor een 4,94 meter lange, 1,96 meter brede en 1,77 meter hoge SUV. Ze leunen op het platform van respectievelijk de BMW 5 Serie en de X5, zij het die van de vorige generatie. In beide gevallen vult een tweeliter turbokrachtbron de motorruimte, waarvan een variant met 176 pk en een met 231 pk bestaat, altijd gekoppeld aan een ZF-achttrapsautomaat. De lichtste van de twee komt trouwens niet beschikbaar voor de AS2.0, maar daar bestaat weer wel de mogelijkheid om vier- in plaats van achterwielaandrijving te bestellen. Wie zich verbaasd over het aansprekende design van beide VinFast-modellen, moet weten dat het vermaarde Italiaanse ontwerphuis Pininfarina de pennenstreken zette. Wanneer Europa deze Luxen mag begroeten, blijft vooralsnog ongewis.

Foto's:


0