Vuurwerk

Vrijdag een item op het journaal over vuurwerk. Een man staat trots te vertellen dat hij voor 2000 euro had gekocht! Kant en klare sets van 650 euro voor 13 minuten vuurwerk zijn het populairst. Met verbazing zit ik te kijken. Niet alleen om te geld wat er uitgegeven wordt en de lucht in gaat maar vooral dat ik weet wat een vuurwerkshow met Bakel kermis inhoudt.

Ik zet het even op een rij en als je dat gelezen hebt zul je net als ik verbaasd zijn. De show kost 2000 euro ex. btw voor 7 minuten vuurwerk. Drie weken vooraf moet de provincie toestemming geven en met een beetje ‘pech’ is er die dag van 17.00 tot 22.30 uur controle. Toestemming van de brandweer. Een cirkel van 40 meter vanaf de afsteekplaats waar geen auto’s en mensen mogen zijn. Een uur vóór tot een uur na ontsteking moet dat gebied hermetisch dicht zijn. De ontsteker schrijft vooraf wat hij gaat afsteken en als die lijst niet klopt met wat hij bij heeft gaat de hele show niet door! De mensen bij de afzettingen moeten nuchter zijn. De hekken die we daar voor nodig hebben moeten we zelf gaan halen en terug brengen op de gemeente werf. Ramen en deuren moet gesloten zijn.

Je zult denken dat is professioneel vuurwerk. Nee hoor! Dat heet gecontroleerd afsteken van consumentenvuurwerk. Dus hetzelfde wat jij en ik kunnen kopen de laatste dagen van het jaar. Wat afgestoken wordt door beschonken mensen tussen de auto’s en mensen in een woonwijk waar waarschijnlijk ook nog de voordeuren open staan. Best raar hé…

Wat me dit jaar ook echt opviel was dat het tot zeker 03.00 uur geknald heeft in het dorp. Eén van mijn katten ligt bijna de hele dag onder het bed van angst en op Nieuwjaarsdag zie ik op Facebook weer foto’s van huisdieren voorbij komen die uit angst zijn gevlucht. Triest….. hopelijk zijn ze ondertussen weer bij hun baasjes terug.
Scheveningen spant de troon dit jaar. Een vreugdevuur die 15 meter te hoog was en door de wind een gevaar werd voor het dorp en de mensen die er stonden te kijken.

Begrijp me niet verkeerd en ik gun iedereen zijn omzet en een mooie afsluiting van het jaar, maar gaan we niet een beetje te ver? (Foto: MJ Fotografie)

 

Francis