Aboriginal-drama Luxor Gemert

GEMERT – De Australische regisseur Warwick Thornton, zelf Aboriginal, bracht in 2017 een indrukwekkende film uit: Sweet Country. De film draait op vrijdag 8 februari bij Filmhuis Luxor in Gemert.

Sweet Country is gebaseerd op een rechtszaak uit 1929, waar een Aboriginal voor de rechter moest verschijnen omdat hij een witte boer had vermoord. De rechtsgang en uitspraak vormen de climax in de rechtszaak, maar de regisseur maakte oorzaak en aanleiding van de moord als het centrale thema in zijn film.
”Black stock”, (zwart vee) zo noemt de Australische veeboer Harry March de Aboriginals. Hij is een oorlogsveteraan en koestert een diepe minachting voor de inheemse bevolking van zijn land.
Hij gebruikt ze wel als werkvee en heeft er een paar nodig voor de aanleg van een omheining op zijn landgoed. Hij gaat daarvoor naar buurman Fred Smith, een rechtschapen boer die al zijn werknemers (van welke afkomst ook) als gelijken beschouwt en ook als zodanig behandelt. Smith is daarmee een uitzondering onder de blanke kolonisten in de jaren ’20.
Heel ongelukkig laat juist Smits een paar van zijn trouwste hulpen, Sam Kelly en diens vrouw Lizzie, met March meegaan voor het karwei. En dat loopt niet goed af. Het brute gedrag van de veeboer leidt van kwaad tot erger en mondt uiteindelijk uit in een moord. Kelly wordt verdacht en er ontstaat een klopjacht op hem, dwars door de outback, het prachtige woestijnlandschap van Australië. Hij wordt gevonden, opgesloten en berecht.
De film wordt op vrijdag 8 februari vanaf 20.30 uur vertoond bij café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert. De entree is € 5.- en studenten betalen half geld.

Foto's:


0