27 februari 2019

Grote overzichtsexpo Gerard van Lankveld in Gemert

GEMERT – Gemert eert Gerard van Lankveld met een grote overzichtstelling van zijn werk. Het is het eerste retrospectief van de kunstenaar in zijn woonplaats. Annemie Cailliau, directeur van Museum Dr. Guislain in Gent, verricht op zondag 10 maart de officiële opening. Vanaf 11 maart is de expositie in KunstLokaal voor het publiek geopend. De toegang is gratis.

Door Marcel Bosmans

Gerard van Lankveld (1947) is een vertegenwoordiger van de Outsiderkunst, ook wel Art Brut genoemd. De makers van deze werken kleuren vaak buiten de lijntjes van wat normaalgesproken onder kunst wordt verstaan. Vaak hebben ze zichzelf geschoold. Een deel van deze kunstenaars heeft psychische of sociaal-emotionele problemen. Werk van Gerard van Lankveld is opgenomen in de vaste collectie van Museum Dr. Guislain in Gent en reist de hele wereld over.

Monera Carkos Vlado

‘Monera Carkos Vlado. 50-jarig bestaan van de vlag’ geeft een inkijkje in de wondere wereld van Gerard van Lankveld. Aanleiding voor de overzichtstentoonstelling in Gemert is het gouden jubileum van Monera Carkos Vlado. Van Lankveld stichtte vijftig jaar geleden zijn eigen keizerrijk, omdat hij zich niet begrepen voelde. Onder de vlag van Monera en met wetenschap, techniek en kunst als wapens, bond hij de strijd aan tegen de buitenwereld.

Kunst op Locatie

De expositie is een initiatief van Stichting Kunst op locatie. Joan van Kessel, een van de kartrekkers van het project, kijkt uit naar de opening. “De wens leefde al jaren. Bij ’t Keske, waar we voorheen inwoonden, kon het niet. De werken van Gerard zijn verzekerd. Alleen als ze goed beveiligd zijn, mogen ze tentoongesteld worden. Bij KunstLokaal kunnen we wel aan de gestelde eisen voldoen.”

Een andere voorwaarde was de zegen van de kunstenaar zelf. “Daar moet je op het goede moment om vragen. Anders verkoopt hij nee. Gerard’s hoofd moet ernaar staan.”

Museum Dr. Guislain

De toestemming kwam er uiteindelijk. Met de medewerking van de kunstenaar en de bereidheid van Museum Dr. Guislain om twaalf kernen uit te lenen was de basis voor de expositie gelegd.

Verborgen schatten

De tentoonstelling wordt samengesteld door vertrouwelingen Johan Claassen (kunstenaar), Sancia Swinkels (oud-voorzitter Gemerts Atelier) en Ton Thelen (biograaf). Met de nadruk op ‘wordt’, want een deel van de selectie moet nog plaatsvinden. “Veel werken hebben zijn keizerrijk nooit verlaten. Ze staan, hangen of liggen nog bij Gerard thuis. Sancia en Gerard bepalen samen welke van deze verborgen schatten op de tentoonstelling te zien zullen zijn.”

Russische klok

Voor zijn ‘Russische klok’ (een kleurrijk astronomisch uurwerk) en enkele van zijn transportmiddelen (voor de staat Monera heeft Van Lankveld onder andere stoomlocomotieven, vliegtuigen en een onderzeeër gebouwd) is al plek ingeruimd. Naast deze objecten hangen er foto’s die Mariëtte van Erp van de kunstenaar en zijn keizerrijk maakte en worden er fragmenten vertoond uit tv-programma’s waarin hij aan het woord kwam. “Het verhaal erachter is even bijzonder als zijn werk. Dat mag dus niet ontbreken.”

De expositie ‘Monera Carkos Vlado. 50 jarig bestaan van de vlag’ is van 11 maart tot en met 28 april 2019 geopend op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur en op zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. KunstLokaal is gevestigd aan de Vondellaan 49 in Gemert.

Simon van Wetten interviewde Gerard van Lankveld over de tentoonstelling. Klik hier voor het artikel.

Foto: Keizerrijk Monera in Gemert.

Foto's:


0