Korfbalclub JES 60 jaar

VENHORST – Het is op 15 februari iprecies 60 jaar geleden dat korfbalclub JES in Venhorst het levenslicht zag. De vereniging, die tot een begrip is uitgegroeid in korfbal-land, organiseert een jubileumweekend in mei.

Vreemd genoeg ligt de bron van de in 1959 opgerichte korfbalvereniging bij de plaatselijke voetbalclub. Bestuursleden Driek Tiebosch en Piet van Geffen broedden op een plan om in Venhorst ook ‘iets’ voor meisjes te organiseren. Marietje Sanders, die onlangs de Kei van Venhorst heeft mogen ontvangen, werd gestrikt als leidster en met zestien leden werden de eerste voorzichtige schreden op het korfbalveld gezet.
De naam JES (Jong En Sportief) werd bedacht door Wies van de Ven. Omdat er verder voor vrouwen weinig te doen was, groeide de nieuwe club gestaag. Al was het pionieren in de beginjaren. Voor uitwedstrijden bijvoorbeeld, was geen vervoer voor handen. Al gauw stond men bij Toon van Dooren op de stoep. Samen met de bakker was hij namelijk de enige in Venhorst die een busje had. Bovendien had, behalve Toon en zijn vrouw Tonny, verder bijna niemand een rijbewijs. Een nieuw lid dat in 1963 graag wilde korfballen, moest dan ook met de fiets door de sneeuw naar Uden, om daar een pasfoto voor het verplichte legitimatiebewijs te laten maken.

Om de club draaiende te houden was het noodzakelijk de handen uit de mouwen steken. Wedstrijd-rokjes werden zelf gemaakt. Met een vast ballonbroekje. Heel zedig, maar menig dorpsbewoner vond het eigenlijk te gewaagd. Verder werd de kas gespekt door onder meer het rondbrengen van de Margriet en door het organiseren van avonden met optredens van leden.
Elk weekend werd in het VW-busje van Toon en Tonny vol enthousiasme stad en land afgereisd. Als dan de paarden waren verwijderd en de molshopen waren platgestampt, kon de wedstrijd beginnen. En na afloop, bij gebrek aan kleedlokalen, ging het in bezwete plunjes terug naar Venhorst.
Langzaam maar zeker raakten Toon en Tonny van Dooren, behalve met elkaar, ook steeds meer met JES getrouwd. In 1969 trad Toon als penningmeester en als voorzitter toe tot het bestuur. Ondertussen zette hij ook de velden uit, was hij interim-coach, organisator van het zomerkamp en loterijmeester.
Volgens eigen zeggen viel het voor Tini van Wiechen dan ook niet mee om de voorzittershamer van Toon van Dooren in 1983 over te nemen. Toch heeft onder haar voorzitterschap de verouderde accommodatie een enorme boost gekregen. Bovendien ging het haar club ook sportief voor de wind. Na een aantal kampioenschappen wist het vaandelteam door te stoten tot het Walhalla van de dameskorfbalbond. Absolute hoogtepunten in de zestigjarige historie van JES zijn dan ook de verovering van de landstitel in 1996 en 1998.

In 2007 moest de hele accommodatie wijken voor woningbouw. Op het sportpark werd een splinternieuw kunstgrasveld met verlichting gerealiseerd en een kantine met kleedlokalen met alles erop en eraan.
JES is dan ook nog steeds een bloeiende vereniging met 108 leden. Het eerste team speelt momenteel op het veld in de overgangsklasse en in de eerste klasse van de zaalcompetitie. Er lonkt een kampioenschap, wat extra speciaal zou zijn in dit jubileumjaar.
De festiviteiten rond het jubileum vinden plaats op 24, 25 en 26 mei. JES hoopt dan zoveel mogelijk leden, oud-leden en andere belangstellenden te begroeten. Nadere info volgt. Op de foto: Het allereerste team van JES in 1959. Links bovenaan initiatiefnemer Driek Tiebosch.

Foto's:


0