Langverwachte Toyota GR Supra arriveert eindelijk

Ruim 22 jaar moest Europa het zonder Toyota Supra stellen en ook in zijn thuisomgeving liet hij een hiaat achter, maar nu staat er een waardige opvolger paraat, met de toevoeging GR. Juist, van Gazoo Racing.

In de jaren negentig wemelde het van de sportwagens en daarbij Toyota deed een duit in het zakje met de machtige Supra, waarvan de laatste editie tussen 1993 en 1996 in het leveringsgamma zat. De langdurige absentie die daarna volgde deed de fans zeer en blijkbaar CEO Akio Toyoda ook, want hij gaf groen licht voor een verlate opvolger en testte die met zijn Master Driver-licentie zelf op de Nürburgring. De nieuwe GR Supra, ontwikkeld én te produceren door Gazoo Racing in Oostenrijk, borduurt naadloos voort op de kernwaarden van zijn voorganger: een 340 pk sterke drieliter zescilinder lijnmotor met 24 kleppen drijft de achterwielen aan en hangt achter de vooras, voor een optimale 50-50-gewichtsverdeling. Daarbij wisten de ingenieurs de meest perfecte verhouding van 1:55 te bereiken tussen de spoorbreedten en de relatief korte wielbasis.

Overigens deelt de sportcoupé zijn platform, aandrijflijn inclusief achttrapsautomaat en meer componenten met de nieuwe BMW Z4. Bepaald geen schande en het drukt de kosten, waardoor de GR Supra met zijn startprijs van € 81.995 zelfs een kleine drie mille goedkoper uitvalt dan zijn voorloper in de jaren negentig. Daarvoor krijg je een luxueus uitgevoerde sportcoupé, standaard voorzien van een actief differentieel, adaptieve schokdemping, launch control, gesmede 19-inch lichtgewichtwielen, ledverlichting rondom, een digitaal instrumentarium met een centrale toerenteller, elektrisch verstelbare sportstoelen met alcantara bekleding, navigatie en een aantal veiligheidsbewakers. Kies je niet voor de Legend-versie, maar voor de Legend Premium, dan mag je rekenen op een dik JBL-audiosysteem met twaalf speakers, een head-up display, een draadloze telefoonlader en zwarte lederen zitkuipen. De gelimiteerde A90 Edition is al uitverkocht. Volgens Toyota starten de leveringen van de begeerlijke GR Supra in oktober; hem bestellen kan reeds.

Foto's:


0