Gemert mag gratis op feest bij De Gangmaokers

GEMERT – De Gangmaokers bestaat 11 jaar. De Gemertse groep wagenbouwers viert dat komende zaterdag met PartyfrieX en DJ Bompa & De Mens. Het jubileumfeest in ’t Ridderhof is gratis toegankelijk. De zaal is om 20.00 uur open.

Door Marcel Bosmans

Om 20.33 uur wordt het feest ingeluid met een proostmoment. Voorzitter Frank Fleuren: “We delen dan borrels uit en brengen de geschiedenis van de Gangmaokers in beeld.” De PartyfrieX, bekend van de kraker ‘Ik moet zuipen’ treedt vanaf 21.00 uur op. DJ Bompa draait de avond aan elkaar en stapt samen met De Mens het podium op. Op verschillende momenten worden confetti en gadgets over het publiek uitgestrooid. “Als het gezellig is –en daar ga ik vanuit – blijft de tap tot tenminste twee uur ’s nachts open. “

Optochten

Gemert is de uitvalsbasis van de Gangmaokers, dat als collectief deelneemt aan diverse carnavalsoptochten in de regio: “Die van de Drumknaauwers is de belangrijkste, maar we zijn ook van de partij in De Mortel en Mierlo-Hout. Na carnaval doen we nog mee aan twee lichtjesoptochten. De wagen wordt dan volgehangen met lampjes. Dat is een hels karwei, maar wel heel leuk.”

De Gangmaokers

Fleuren is een Gagmaoker van het eerste uur: “In 2006 kregen mijn vriendin en ik een relatie. Zij zat bij een carnavalsgroep die elk jaar een wagen bouwde. In 2007 werd ik gevraagd om mee te doen. Voor mij was dat een nieuwe ervaring, waar ik met veel plezier aan terugdenk. Het was voor deze groep meteen het laatste jaar, omdat ze structureel tijd en mensen tekort kwam. In 2008 moesten we toekijken hoe de optocht aan ons voorbijtrok en dat voelde als een gemis. Toen is het idee geboren om toch weer mee te doen, maar het anders aan te pakken. Door de wagen niet zelf van de grond af op te bouwen, bespaar je tijd en heb je minder helpende handen nodig. Ook mijn vriendengroep was bereid om aan te sluiten. Zo konden we met een club van dertig enthousiastelingen doorstarten als De Gangmaokers. Naar verloop van tijd vielen er mensen af vanwege studie, werk of gezin, maar er kwamen er ook weer bij. Dit jaar zijn we met ongeveer veertig vrijwilligers.”

Kwaliteit

De Gangmaokers gooit vanaf het begin hoge ogen. In 2011 was de eerste overwinning een feit. Sindsdien strijdt de groep structureel mee om de prijzen in Gemert en daarbuiten. “Dat komt deels omdat het aantal echte carnavalswagens in de optocht afneemt, maar ook omdat we de lat steeds hoger hebben gelegd. Zo verzinnen we er elke keer een act bij. Zo valt er voor het publiek en onszelf nog meer te beleven. Dat dit door andere deelnemers overgenomen is, vind ik alleen maar mooi. Het draagt allemaal bij aan de kwaliteit van de optocht.”

Alles op alles

Het feestvarken doet dit jaar mee onder het motto ‘We zetten al elf jaar alles op alles.’ Dat wordt in veertig strekkende meters uitgedragen met een grote wagen en en een act in twee delen. “Het wordt een optocht in een optocht. Om het jubileum te vieren pakken we groots uit. In 2020 wordt alles een maatje kleiner en gaan we van jaar tot jaar bekijken of en in welke vorm we meedoen.”

Jubileumfeest

Jubileumfeest De Gangmaokers met PartyfrieX en DJ Bompa & De Mens. Zaterdag 16 februari 2019 ’t Ridderhof Gemert. Zaal open: 20.00 uur. Aanvang: 20.33 uur stipt.

Foto: De Gangmoakers met prins in 2017 (Foto: Jo van Es/RJ Foto Video).

 

Foto's:


0