Passie, liefde en kunst

GEMERT-BAKEL – “Ik kan zonder de hemel leven … jou kan ik echter niet vergeten”, schreef Hans Arp nadat hij vertwijfeld achterbleef na de dood van zijn vrouw Sophie in 1943. In het vierde Kunstcafé op woensdag 13 februari vertelt Erna Charbon over beroemde kunstenaarsechtparen die met elkaar leefden en werkten.

Als kunsthistorica en docent kunstgeschiedenis is Erna Charbon gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Beroemde kunstenaarsechtparen die met elkaar leefden, werkten en gedachten uitwisselden. Intense relaties waarbij liefde en werk met elkaar verweven zijn. Soms diep tragische relaties, zoals die tussen Rodin en Camille Claudel. Soms met zo een diepe verbondenheid dat de partners een eenheid werden. De vele werken die deze lezing de revue passeren geven tevens een kunsthistorisch beeld van de eerste helft van de twintigste eeuw. De positie van de vrouwelijke kunstenaar was in het begin van de twintigste eeuw niet gelijk aan die van haar partner. Delaunay, Kahlo, Claudel en vele anderen leefden in de schaduw van hun partners en kregen pas op een later tijdstip de erkenning die zij verdienden. Welke ideeën en patronen speelden een rol in de combinatie van kunst en leven voor elk paar, welke afhankelijkheden ontwikkelden zich tussen de partners en welke invloed had dat op hun artistieke productie?
De lezing vindt plaats op woensdag 13 februari, de vooravond van Valentijnsdag, van 20.00 tot 21.45 uur bij Kunstlokaal in Gemert. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang bedraagt € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Kaartjes zijn te koop via www.bibliotheeklagebeemden.nl en www.eendracht-gemert.nl.
Kunstcafé is een gezamenlijk initiatief van De Eendracht Cultuurhuis, Bibliotheek De Lage Beemden, KunstLokaal en De Bunker.

Foto's:


0