Aanstormend talent in Literair Café Gemert

GEMERT – Nina Polak (1986) schrijft over films en boeken voor De Groene Amsterdammer en voor De Correspondent. Zij debuteerde in 2014 met de roman ‘We zullen niet te pletter slaan’. Op 21 maart is ze te gast bij Literair Café Gemert.

Nina Polak beschrijft in ‘We zullen niet te pletter slaan’ vanuit het perspectief van twee ronddobberende jonge mensen, een zoon en een dochter, de scheiding van hun twee moeders. Zelf maken ze ook brokken. De dochter is uitzichtloos verliefd op een extraverte kunstenaar die van mannen houdt. De zoon is zijn geliefde achterna gereisd naar India, maar keert gedesillusioneerd terug. De hang naar een gesetteld, conventioneel leven versus vrijheid en autonomie vechten in elk personage om voorrang. De roman beschrijft de sociale en seksuele verwarring van goedbedoelende maar onhandige mensen die weten wat ze willen worden, maar de juiste weg niet zien. Het is een warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen.
Nina Polak schreef met ‘Gebrek is een groot woord’ (2018) haar langverwachte tweede roman. Talent toont ze opnieuw rijkelijk. Ook in deze roman is het hoofdpersonage een dolende ziel met een onafscheidelijke rusteloosheid. En ook hier bulkt het van onderhuids verzet tegen de voorschriften van de burgermannetjes-samenleving. Kies je voor ongebreidelde vrijheid? Of laat je je toch verstrikken in de netten van een gezapige relatie? De roman handelt over een vrouw van bijna dertig die als matroos luxe jachten voor hun eigenaars naar de haven van bestemming brengt (zeeclochards die rondjes draaien om de illusie van vooruitgang te behouden). Maar als ze wordt uitgenodigd om te komen logeren, is de terugkeer naar haar Amsterdamse verleden onontkoombaar is. In dat gegeven openbaart zich het prangendst waar de hele roman om draait: vrijheid. Het liefste wat de hoofdpersoon zou doen is onsamenhangend en ontworteld leven, zo houdt ze zichzelf althans voor. Maar los van Amsterdam blijkt ze nog niet los van wat ze daar achterliet. Zo gaat de roman over de wortels van een vrijheidszoeker en zo verkent Nina Polak buitengewoon eigentijds de lusten en de vragen die haar generatie typeren. En dat doet ze slim, sluw en gevoelig en met een verfrissend gevoel voor humor.
Voor ‘Gebrek is een groot woord’ ontving zij de BNG Bank Literatuurprijs 2018 voor aanstormend literair talent. Haar roman werd door de jury omschreven als een “overtuigende proeve van sprankelend schrijverschap”. Het gevoel dat uit de taal oplaait is enorm, maar ze geeft gas zonder uit de bocht te vliegen.
Het Literair Café begint op donderdag 21 maart om 20.00 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Iedereen is van harte welkom. In de voorverkoop kosten losse kaartjes € 9,00. Ze zijn (alleen) online verkrijgbaar op https://delagebeemden.op-shop.nl/. Op de avond zelf zijn de kaartjes te koop voor € 10,00, aan de kassa bij De Eendracht (indien er nog kaartjes beschikbaar zijn). Jongeren tot 18 jaar betalen € 2,50 (aan de kassa) voor een kaartje.

Nina Polak (foto: Bob Bronshoff)

Foto's:


0