Gemert heeft een pop-up kringloopshop

GEMERT – Gemert heeft een pop-up kringloopshop. Wethouder Wilmie Steeghs knipte donderdagochtend het lintje van de winkel door. De eerste Brabantse vestiging van kringloopketen 2Switch is de eerste blikvanger van Boelthiek.

Door Marcel Bosmans

De oude ruimte van de bibliotheek in de Gerarduskerk biedt onder de noemer Boelthiek voor enkele jaren ruimte aan een kringloop, kleine bedrijven en cultureel-maatschappelijke organisaties en activiteiten. Een van de gebruikers is 2Switch.

2Switch is een onderneming zonder winstoogmerk die in Gelderland, Limburg en Overijssel tien kringloopbedrijven exploiteert. De twee aandeelhouders zijn de stichting M3 (verenigde kringloopbedrijven, 60%)) en ARA Holding (afvalverwerker Suez, 40%). Met de pop-up-store in Gemert is er een elfde vestiging bijgekomen. “Het is een tijdelijke winkel”, geeft directeur-bestuurder Onno in ’t Veld aan. “Op termijn willen we naar een grotere locatie in Gemert, waar we zelf kunnen inzamelen, sorteren en reparaties kunnen uitvoeren. Daarmee kunnen we ook lokaal werkgelegenheid creëren.”

De kringloopketen heeft nu 75 medewerkers in dienst die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt voorbereiden om een doorstart te maken naar een betaalde baan in het bedrijfsleven. In ’t Veld: “Dat kunnen bijvoorbeeld instromers vanuit een werkbedrijf als Senzer, statushouders of taakgestraften zijn.”

Andere maatschappelijke doelstellingen zijn volgens de directeur het bevorderen van hergebruik van producten en ze tegen een betaalbare prijs terugbrengen op de markt, zodat ze bereikbaar zijn voor mensen met een kleine portemonnee. “Daarmee leveren we een bijdrage aan armoedebestrijding in Nederland.”

Het winkeltje in de Boeltiek meet 150 vierkante meter. De pop-up store beschikt over een select aanbod tweedehands kleding en schoenen, gebruikte tv’s en geluidsapparatuur, boeken, beelddragers en speelgoed. Deze zijn aangevuld met ‘vintage’-artikelen zoals een koffermodel pick-up, een houten huisapotheek, een transistorradio en kruisbeeldjes. Ook diverse bankstellen, tafels en piano’s die elders in de Boelthiek staan opgesteld, zijn te koop. De oude balie van de bieb is omgebouwd tot koffiecorner. Elders in het gebouw zijn werkplekken en vergaderruimten ingericht, waar ondernemend Gemert-Bakel gebruik van kan maken.

Hans Vedder, directeur van gebouweigenaar Goed Wonen, legt uit dat de Gerarduskerk als sinds de bouw een plek is waar mensen vanuit verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. “Het heeft in het verleden de integratie van Indische-Nederlanders in de wijk bevorderd. Het is een kerk ontworpen als marktplein. Met Boelthiek en de woonbestemming die dit gebouw in de toekomst krijgt, sluiten we aan bij dit gedachtegoed.”

Wethouder Wilmie Steeghs zegt blij te zijn met de komst van de kringloopshop: “Duurzaamheid staat hoog op de gemeentelijke agenda. Deze winkel draagt ook bij aan de werkgelegenheid en maakt dat inwoners die het niet zo breed hebben ook hippe spullen kunnen kopen.”

Foto: Wethouder Steeghs opent de winkel.

Foto's:


0