Bouwschouders steunt vrijwilligersorganisaties

GEMERT – Zeven initiatiefnemers hebben in Gemert-Bakel samen de stichting Bouwschouders opgericht. Deze stichting ondersteunt non-profit organisaties bij het realiseren van bouwvragen en –wensen. Door het opzetten van een groot netwerk van bedrijven, kan Bouwschouders de stichtingen en verenigingen de hulp bieden die zij nodig hebben om bouwplannen te realiseren.

Door Julia Munsters

Stichting Bouwschouders is een nieuw initiatief, ontstaan in Gemert. De stichting steunt non-profit instellingen bij het invullen en realiseren van bouwwensen, die zij zelf niet kunnen realiseren, zoals het bouwen van een schuur voor de opslag van sportattributen of het vernieuwen van een gymzaal. De initiatiefnemers zijn bijna allemaal werkzaam in de bouwsector en hun netwerk is de grote kracht achter Bouwschouders. Het door de jaren heen opgebouwde netwerk in de bouw- en vastgoedwereld wordt gekoppeld aan de hulpvragende stichtingen en verenigingen. Op deze manier kunnen huisvestingvraagstukken worden opgelost en dromen worden gerealiseerd. Non-profit instellingen komen in aanmerking voor hulp van bouwschouders wanneer zij zelf een duidelijke bouwvraag hebben. Het is geen overname van alle werkzaamheden: het initiatief ligt bij de instellingen.

Stichting bouwschouders bestaat uit Wiljan Jansen, Marcel Ponjéeen Bas Leenders. Daarnaast zijn Nicole Jansen, Maurice Koolen, France Brouwers en Hanneke Kohlmaninitiatiefnemers van het eerste uur. ‘Aan voorzitterschap doen wij niet. We zetten alle zeven samen onze schouders eronder om zoveel mogelijk stichtingen en verenigingen te kunnen helpen via Bouwschouders’ aldus Wiljan Janssen. Marcel Ponjée: ‘Non-profit instellingen hebben vaak grote plannen voor hun organisaties, maar kunnen deze niet uitvoeren, doordat het vaak lastig is de nodige vergunningen te verkrijgen. Daarnaast beschikken ze vaak niet over de financiële middelen. Hierdoor zijn bepaalde instellingen genoodzaakt te stoppen en dat is zonde.’ Bouwschouders kan de instellingen helpen bij het verkrijgen van de juiste vergunningen en biedt via het netwerk ondersteuning voor de bouwprojecten in de vorm van materialen en mankracht. Deze hulp komt van bedrijven die zich hebben aangesloten bij Bouwschouders.

Niet alleen de non-profit instellingen profiteren van een samenwerking met Bouwschouders, ook voor de aangesloten bedrijven is een samenwerking met Bouwschouders erg vruchtbaar. Zij komen op een snelle en makkelijke manier aan projecten waarmee maatschappelijk verantwoord ondernemen laten zien. Daarnaast tonen zij hun goodwillensociale betrokkenheid in de eigen omgeving. Door middel van een samenwerking met Bouwschouders kan deze betrokkenheid bij de samenleving getoond worden aan de buitenwereld. De bedrijven kunnen hulp bieden in de vorm van mankracht en materialen. Het laatste kan resulteren in een duurzamere vorm van ondernemen. Bedrijven kunnen bouwresten die anders weggegooid zouden worden, gebruiken voor de projecten voor Bouwschouders.

Een aantal non-profit organisaties hebben Bouwschouders al weten te vinden voor het uitvoeren van een bouwvraag, maar deze projecten staan nog in de kinderschoenen. Verenigingen en stichtingen zijn meer dan welkom om zich aan te melden, net zoals bedrijven die hulp willen bieden. De komende maanden zal gewerkt worden aan het kweken van meer bekendheid onder de verenigingen en stichtingen, zodat zij Bouwschouders weten te vinden. Nu ligt de focus nog vooral op organisaties in Gemert-Bakel. In de toekomst hopen de initiatiefnemers dit gebied uit te breiden naar de rest van Nederland.

Meer info: www.bouwschouders.nl.

Foto: De initiatiefnemers van Bouwschouders.

Foto's:


B