Gemertse expo Gerard van Lankveld ziet na jaren het levenslicht

GEMERT – Een overzichtstentoonstelling in zijn eigen Gemert. Gerard van Lankveld moest wennen aan het idee. “In het begin zag ik het helemaal niet zitten. Ik had er geen fiducie in.” Nu vind hij het ‘skôn’. “Het had tijd nodig. Een snelle bevalling is ook maar niks.” Na jaren van voorbereiding zag de expositie zondag het levenslicht. Gemert is de koning te rijk met een tentoonstelling rond de keizer-kunstenaar.

Door Marcel Bosmans

Museum Dr. Guislain is een belangrijke bondgenoot van het keizerrijk Monera. Het Gentse museum stelde voor de expositie twaalf kernwerken van Gerard van Lankveld beschikbaar. Medewerker communicatie en tentoonstellingen Yoon Hee Lamot was een van de sprekers bij de opening in Gemert: “In 1999 deed het museum onderzoek voor de tentoonstelling gestoorde vorsten. Die tentoonstelling ging over het verschil en de overeenkomst tussen echte en ingebeelde macht. We werden getipt dat we naar Nederland moesten gaan. De ontdekking van Monera en de ontmoeting met Van Lankveld maakte veel indruk. Zijn werk is heel bijzonder. Door het verhaal wat erachter steekt, maar ook door de pracht, originaliteit, het ingenieuze karakter en het feit dat veel van zijn constructies echt functioneren. Ook de rijke detaillering, de grote diversiteit en de poëtische titels van zijn werken maken dat ze blijven fascineren. Ik kan er uren naar kijken. Door de verscheidenheid spreekt het jong en oud aan. Hij heeft stoomtreinen duikboten en vliegtuigen gemaakt, maar eveneens herdekingsmonumenten, natuurkundige meetapparatuur, klokken en muziekinstrumenten.”

Thuis

De Gemertenaar komt nog regelmatig in Gent. “We horen het direct als hij in het museum is. Zijn stemgeluid is heel herkenbaar. Er verschijnt dan direct een glimlach op onze gezichten, want Gerard is er weer. Sinds 2006 is een groot deel van zijn collectie in bruikleen aan Dr. Guislain gegeven. Ze maakt deel uit van de vaste collectie en reist de wereld over om mensen te inspireren. Nu is het weer even thuis”

Ambassadeur

Ook burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel steekt de loftrompet over Van Lankveld. “Ieder dorp heeft karakteristieke mensen, waarbij je als inwoner denkt: ‘die is van hier. Dat is er één van ons.’ Die excentriek en geniaal zijn, zoals Gerard van Lankveld. Veel van de dingetjes en spulletjes die hij in zijn huis verzameld heeft wachten nog op het plan wat de keizer met hen heeft. Bij Gerard denk ik vooral aan klokken. Het rustgevende getik van ingenieuze, zelfgemaakte uurwerken in zijn huis die deel uitmaken van zijn Keizerrijk. Gerard van Lankveld is een echte ambassadeur van onze gemeente. Ik ben er trots op dat een ongewone Gemertenaar internationale erkenning heeft gekregen, omdat trouwe mensen in zijn omgeving oog zijn blijven houden voor zijn werk en zijn talent. Een deel van zijn objecten is ook permanent in Gemert te zien, zoals zijn klok in het gemeentehuis en zijn kleurige toegangspoort voor heerlijkheid en keizerrijk aan de West-Om. Dat inwoners en belangstellenden van buiten nu ook gratis deze tentoonstelling kunnen bezoeken om meer werk van Gerard van Lankveld te bekijken vind ik persoonlijk geweldig. Ik ga er vanuit dat veel mensen van deze mogelijkheid gebruik gaan maken. En – om het in zijn woorden te zeggen- naar huis gaan met het gevoel ‘het war schoon, kei skôn.”

Openingstijden

De expositie ‘Monera Carkos Vlado. 50 jarig bestaan van de vlag’ is van 11 maart tot en met 28 april 2019 geopend op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur en op zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. KunstLokaal is gevestigd aan de Vondellaan 49 in Gemert. Naast werken van Gerard van Lankveld, worden er ook tv-portretten van hem vertoond en zijn er foto’s te zien die dorpsgenoot Mariette van Erp van de kunstenaar en zijn huis maakte.

Foto: Gerard van Lankveld (links) bij de opening.

Foto's:


0