Gerrie Wetzer is blij met zijn duurzame woning in Handel

HANDEL – Goed Wonen is in september op de Boskant in Handel gestart met het renoveren en verduurzamen van zes woningen. Zes woningen worden omgetoverd tot CO2 neutrale woningen. Gerrie Wetzer, bewoner op de Boskant, vertelt elke maand over zijn ervaringen in Bouw en Interieur.

Ik kan weer terug naar mijn eigen stekkie, zegt Gerrie enthousiast. “Mijn eigen woning ziet er zo mooi en strak uit! Ik ben er erg blij mee. Alles is perfect afgewerkt. Binnen zit het tegelwerk er inmiddels in, alles is gestukadoord, de keuken is nieuw en het sanitair is gemonteerd. Buiten zijn ze nu druk bezig met de bestrating, de muurtjes zijn geplaatst en ik heb een overkapping gekregen. Heel fijn dat er ook verlichting in de overkapping zit. Ik heb ook nog een grondwaterput in mijn tuin geplaatst. Dat is niet standaard, maar dat leek me wel zo handig. En nu kan ik aan de slag. Ik ga vloeren leggen, verven en planten zoeken die voor voldoende zuurstof zorgen in huis. Van mijn zolder ga ik een spirituele kamer maken en mijn badkamer krijgt, zoals ik vorige keer al vertelde, het thema ‘oceaan’.”

“Ja joh, ik vind het superleuk als mensen komen kijken. Ik geef ze graag een rondleiding en vertel dan hoe alles werkt. Zo had ik vorige week nog directieleden van Huijbregts Relou, de aannemer, op bezoek. Voor hen is het natuurlijk ook redelijk nieuw. Maar ook mensen die voorbij komen wandelen nodig ik regelmatig uit om binnen een kijkje te nemen. Dan zie ik ze vol interesse voor de deur staan en dan kan ik het niet laten om ze binnen te vragen. Ja, mensen vinden het prachtig. En je merkt dat er steeds meer aandacht komt voor wat er hier allemaal gebeurt. Over een paar weken wordt een van de tussenwoningen overigens door Goed Wonen gebruikt voor rondleidingen. Dan kunnen mensen die het traject nog ingaan zien wat het eindresultaat is. Al zal het bij de meesten niet zo ingrijpend zijn omdat we hier natuurlijk ook nog een binnenrenovatie hebben gehad.”

“Wat ik heel mooi vind in het hele traject is dat het voor alle partijen redelijk nieuw is. Niet alleen voor mij, maar ook voor de aannemer en voor Goed Wonen. Dat maakt dat we samen dingen uitvinden. Zo ook met het contract van de energievergoeding. In plaats van energielasten betaal ik straks een energievergoeding. Dat is een vergoeding die ik betaal aan Goed Wonen voor de investering die ze gedaan hebben in mijn woning. Dat bedrag is overigens nooit hoger dan de energielasten die ik voorheen betaalde. Ik heb het contract van de energievergoeding tot in de detail uitgeplozen. Wat ik miste was dat er nergens staat dat mensen bezwaar kunnen maken tegen de energievergoeding. Ik heb de Rijksoverheid toen gebeld en ik ben bij advocaten gaan informeren. Ik merkte dat zij het ook nog niet zo goed wisten. Uiteindelijk heb ik mijn punt voorgelegd aan Goed Wonen. Dat was een ontzettend fijn gesprek. Ze waren blij met mijn suggestie en gaan het nu opnemen in het contract. Dat vind ik zo mooi! Niet alleen dat ze mij serieus nemen, maar ook dat ze zich kwetsbaar opstellen en aangeven dat het voor hen ook nog een zoektocht is. Sommige dingen zijn nog een grijs gebied en daar moeten we samen uitkomen.”

Foto's:


0