Handige tips om fietsdiefstal te voorkomen

 

Hoe makkelijk jouw fiets te stelen is, heb je zelf in de hand. De combinatie van goed materiaal om de fiets op slot te zetten en logisch nadenken maken het fietsendieven al heel moeilijk. In deze tekst lees je niet alleen tips hoe je fietsdiefstal buitenshuis kunt voorkomen, maar ook hoe je voorkomt dat dieven je fiets thuis stelen. Mensen voelen zich thuis vaak veilig, waardoor ze thuis niet de veiligheidsmaatregelen nemen welke ze buiten de deur wel nemen. Lees daarom snel de onderstaande tips om je te helpen bij het voorkomen van fietsdiefstal.

Het juiste slot is belangrijk

Als eerste is het belangrijk om het juiste slot te kiezen, maar wat is het juiste slot? Er zijn verschillende soorten sloten te koop, zoals: ringsloten, kettingsloten, kabelsloten (zie deze website) en beugelsloten. Standaard krijg je bij de aankoop van een fiets slechts één slot, terwijl dit niet voldoende is om diefstal te voorkomen. Het is dus verstandig om in ieder geval een extra slot te kopen. Zorg ervoor dat beide sloten een ART keurmerk hebben. Vaak zit er al standaard een ringslot op de fiets. Een goede aanvulling op het ringslot is een kettingslot of kabelslot, omdat je deze kunt gebruiken om de fiets aan objecten vast te zetten.

Laat je sleutels ook niet overal in huis rondslingeren en verzamel je sleutels op een handige plek waar je het niet vergeet. Neem hier  eens een kijkje bij de sleutelkluizen. Erg handig!

Let op de juiste techniek

Met de juiste techniek bedoelen we de manier waarop je de fiets op slot zet. Probeer de fiets zo op slot te zetten, dat deze zo min mogelijk kan bewegen. Maak je de fiets vast aan een object, zet de fiets dan niet alleen vast aan de band, maar ook aan het frame. Bij sommige fietsen kunnen dieven de band loshalen, om zo de rest van de fiets mee te nemen. Met het frame is dit een stuk moeilijker.

Plaats de fiets in het zicht

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar dieven stelen geen fiets die in het zicht staat. Plaats de fiets daarom het liefste vol in het zicht. Lukt dit niet, zorg er dan in ieder geval voor dat de fiets niet op een verlaten plek staat, waar dieven de tijd hebben om de fiets te stelen. Door de fiets bij andere fietsen in de buurt te zetten, verklein je ook de kans dat deze wordt gestolen.

Laat de fiets niet buiten staan

Denk er ook eens over na waar je de fiets thuis neerzet. De beste plek is om de fiets in een schuur te zetten welke op slot kan. Ook als je de fiets in een schuur zet is het belangrijk om de fiets op slot aan een object vast te maken. Vaak pakken dieven fietsen uit een schuur terwijl de bewoners gewoon thuis zijn, omdat de schuur dan vaak nog niet op slot staat. En omdat de fiets vaak niet op slot in de schuur staat, is dit makkelijker voor dieven dan in de nacht het slot open te breken.

Plaats een vloeranker

Heb je geen plek om de fiets binnen te zetten, dan kun je buiten een vloeranker plaatsen. Dit vloeranker kun je gebruiken om de fiets aan vast te maken. Het is dan wel belangrijk om een goed kettingslot te hebben, omdat dit dan de zwakke plek van je fiets is. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een vloeranker in een schuur te plaatsen.

In dit artikel van Radar worden nog meer tips gegeven om het voor dieven moeilijker te maken om je fiets te stelen.

Foto's:


H