Jong en (niet helemaal) onschuldig

Wat doe je als 16 jarige als je naar de soos mag in 1983? Samen met een vriendin keihard naar het jongerencentrum een stukje verder rennen natuurlijk! Soos Asteffekan ging om 19.00 uur open en Den Deel om 20.00 uur dus een uurtje keurig netjes gedragen om een uur later tussen de grote mensen te staan. Daar was bier in flesjes en oudere jongens en we kregen al vrij snel anschluss bij de stoerste die er waren.

De fietsen lieten we bij de soos staan want stel je voor dat één van ouders onze fietsen niet zouden zien. Klein probleempje was dat de soos om 22.30 uur dicht ging en we dus om 22.45 uur thuis moesten zijn. Best lastig als je vrijer pas later komt dus dat ging een keer gruwelijk mis. Het was inmiddels 23.30 uur en we hadden best wat biertjes mee gedronken. Alleen onze fietsen stonden nog bij de soos. Erop komen en fietsen was een dingetje geworden en ging niet helemaal vlekkeloos meer. Thuis aan gekomen val ik tegen een muurtje aan en schraapte wat behang van mijn gezicht. Toen kwam ik er achter dat de achterdeur op slot was….dju! Dus er zat niks anders op dan aanbellen. Stel je voor….een voordeur met hoofdzakelijk melkglas en licht in de keuken die er twee meter achter was. En mijn moeder die de deur open deed , ik zal wat ik toen zag nooit vergeten.

Moeder had een doorschijnend nachtjapon aan waar dus het licht van de keuken doorheen scheen. Brrrrrrrrrrrrr……. Moeders was natuurlijk boos en wees me er ook nog eens op dat ik knetter zat was. Ga te bed , tierde ze , en morgen zeg ik het tegen ons vadder!! Twee treden omhoog en drie naar beneden kwam ik met wat vertraging toch in mijn slaapkamer. De dag erop kwam ik in de huiskamer en daar zat mijn vader in zijn zetel, armen over elkaar en hij keek me doordringend aan. Hij schud zijn hoofd en terwijl ik een hele preek verwachte zei hij alleen maar… Tis unne echte van Gils….
Den Deel is al jaren dicht maar dit jaar staat tijdens Deurne kermis een reünie gepland. Eén ding is zeker, dronken wordt ik er niet meer. (Foto MJ Fotografie).

Francis

Foto's:


0