Nieuwe cursus moderne dans bij KunstLokaal

GEMERT – KunstLokaal heeft een nieuwe cursus opgezet: moderne dans. Docent Vive Massar gaat deze cursus geven en deze zaterdag start de eerste les al.

“Er wordt veel dans aangeboden in Gemert maar de stijl Modern mis ik nog bij KunstLokaal. Het is iets anders dan de stijlen die er gegeven worden maar is een complementerende toevoeging”, aldus een enthousiaste Vive Massar. Zij is geen onbekende bij KunstLokaal. Vanaf haar elfde woont ze al in Gemert en is ze ook begonnen met dansen, wat relatief laat is in de danswereld. Vive: “Toen ik eenmaal begon was ik zo enthousiast en gedreven, gewoon stilstaan was er niet meer bij, er was geen houden meer aan.” Vanaf haar dertiende heeft ze haar weg gevonden bij KunstLokaal, eerst klassiek en later jazz. En zo is Vive later ook een vakopleiding aan de academie voor danseducatie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg gaan volgen. Ze heeft daar een opleiding gehad in klassiek, jazz, modern, urban en creatieve vakken en zich hierdoor ontwikkeld tot een allround dansdocent, geschoold in verschillende stijlen. Het afgelopen jaar is Vive als vervangende docent al werkzaam geweest bij KunstLokaal.

Moderne Dans heeft haar hart gestolen omdat het heel erg vloeiend en vrij voelt. Door de bewegingen richting, dynamiek en invulling te geven wordt het van jezelf; jij maakt de beweging tot dans. Het is erg afwisselend en daardoor een enorme uitdaging. Het is belangrijk dat je bewust kunt voelen wat het lichaam doet en snapt op welke manier je de bewegingen moet aanzetten. Voor moderne dans is het belangrijk dat je al wat meer besef en controle over het lichaam hebt, vandaar dat je bij KunstLokaal pas vanaf groep 6 (of minimaal 9 jaar) kunt beginnen.

De moderne dans is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw. Met het begrip ‘modern’ werd vooral het onderscheid met de klassieke dans, het ballet, aangegeven dat als te formeel en verouderd werd gezien. Binnen de moderne dans staat de danservaring zelf en de innerlijke oorsprong van beweging centraal. Inmiddels heeft de aanduiding ‘modern’ zijn eigenlijke betekenis – eigentijds – verloren. Zo is de ‘moderne’ dans van pionier Martha Graham nu even traditioneel als de techniek van het academische ballet. De opvolger van moderne dans is de postmoderne dans, wat letterlijk betekent: na het moderne. Moderne dans is nu een totaal begrip, neem de term dus vooral niet te letterlijk.

Op de vraag of moderne dans moeilijker is dan klassiek of jazz heeft ze een duidelijk antwoord: “Het is een moderne en complementerende stijl. Modern is niet moeilijker of makkelijker. Modern is en wordt nog steeds beïnvloed door andere stijlen. Modern heeft zijn eigen danstechnieken en inslag ontwikkeld maar het is een pre wanneer je klassiek en/of jazz danst. Dit omdat de basistechnieken in dans altijd terug te vinden zijn en vanuit die basis wordt de dans uitgebouwd.” Heel veel leerlingen kiezen voor twee cursussen dans bij KunstLokaal, in een combinatie van jazz, klassiek en moderne dans. Hiervoor is een speciaal lager combitarief.

Je kunt ook beginnen als je nog nooit gedanst hebt. Bij de beginners lessen moderne dans gaan we beginnen met alle basisprincipes. Je leert de basistechnieken en werken aan hoe de bewegingen vanuit jouw lijf om te zetten in dans. Meer weten? neem contact op met KunstLokaal of kom deze zaterdag vrijblijvend en gratis meedoen. Van 09:00-10:00 uur beginnen we met een groep jeugd/jongeren. Voor jongeren/volwassen start er een proefles van 12:30-13:30 uur. Geef je vrijblijvend op of kom even langs zaterdag. Voor vragen of informatie, neem contact op met KunstLokaal (www.kunstlokaal.net).

Foto's:


0