Pecha Kucha komt naar Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL – Pecha Kucha komt naar Gemert-Bakel. Twaalf inwoners. Twaalf verrassende thema’s. Bibliotheek De Lage Beemden, Josephat Torner Foundation en Gemerts Nieuwsblad brengen Pecha Kucha naar Gemert-Bakel.

Van de redactie

Pecha Kucha is een van oorsprong Japans concept voor het houden van korte, creatieve presentaties over een passie, idee of product. Pecha Kucha Gemert-Bakel daagt je voor de eerste keer uit op zaterdag 13 april aanstaande. Gratis tickets voor het event in De Eendracht zijn verkrijgbaar via bibliotheekdelagebeemden.nl.

Over bijna alles

Op een Pecha Kucha-avond presenteren de deelnemers een diavoorstelling van twintig afbeeldingen in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt precies 20 seconden getoond en er wordt iets bij verteld. Er zijn geen inhoudelijke restricties, zolang de boodschap maar niet-commercieel is. Het kan dus over bijna alles gaan en ontroerend, humoristisch, boeiend, ernstig en provocerend zijn.

Enthousiasme

Gemertenaar Pieter Staadegaard maakte in Asten kennis met het fenomeen. “Ik werd door de organisatie gebeld met de vraag of ik een Pecha Kucha over de Josephat Torner Foundation wilde verzorgen. Daar zei ik direct ‘ja’ op. Het leek me een mooie uitdaging om het werk van de stichting op deze manier onder de aandacht te brengen. Ik vond het zo bijzonder: twaalf verschillende sprekers, twaalf totaal verschillende onderwerpen. Geen reclame, alleen foto’s. Kort en bondig. Zowel voor de deelnemers als de mensen in de zaal was het heel inspirerend. Ik dacht direct: het zou heel gaaf zijn om dat ook in Gemert te doen. Tijdens een interview met Marcel Bosmans van het Gemerts Nieuwsblad kwam dat ter sprake. Ook hij was enthousiast en al snel ontstond het idee om ook bibliotheek De Lage Beemden erbij te betrekken.”

Kennisdeling

De Pecha Kucha bleek al op de longlist van directeur Marly Driessens te staan. “Het activiteitenprogramma van de bibliotheek staat in het teken van taal, informatie en kennisdeling. Met een divers aanbod willen we een zo breed mogelijk publiek bereiken en inspireren. De link met de Pecha Kucha is dan snel gelegd.”

Ontdekkingsreis

Driessens is fan van de Pecha Kucha. “De vorm is eigentijds en de inhoud verfrissend. Wat me vooral aanspreekt is dat je de schijnwerpers richt op mensen die je tig keer op straat tegenkomt en waarvan je weet -of juist helemaal niet- dat ze bijzondere passie of achtergrond hebben. Zij staan straks stralend op het podium en vertellen dan kort en krachtig over wat hen bezighoudt. Je maakt als het ware een ontdekkingsreis door Gemert-Bakel waarbij je onderweg twaalf interessante ontmoetingen hebt.”

Bindend element

Pecha Kucha past ook bij het Gemerts Nieuwsblad. Bosmans: “Door mensen bij elkaar te brengen, inwoners en organisaties een podium te bieden en nieuws, informatie en kennis met ze te delen willen we een bindend element in de gemeenschap zijn. In de overtuiging dat samen sterker maakt in Gemert-Bakel. Pecha Kucha kan daaraan bijdragen.”

Battle

Als de eerste editie een succes wordt komt er een vervolg. Geertje Gloudemans (De Lage Beemden):“We denken aan twee afleveringen per jaar en wisselende locaties verspreid over de kernen. Mogelijk op termijn aangevuld met een junior-versie, waarbij scholieren een Pecha Kucha Battle aangaan en zo kunnen schaven aan hun prestatietechniek.”

In de komende edities van het Gemerts Nieuwsblad worden host Julie Meijers en de deelnemers aan Pecha Kucha Gemert voorgesteld.

Pecha Kucha

Pecha Kucha Gemert-Bakel. De Eendracht Cultuurhuis Gemert. Zaterdag 13 april 2019. Aanvang: 20.20 uur stipt. Gratis kaarten zijn verkrijgbaar via bibliotheeklagebeemden.nl.

Foto: De initiatiefnemers van Pecha Kucha Gemert-Bakel.

Foto's:


0