‘Geen kaalslag De Quayweg’

DE MORTEL – Er komt geen kaalslag op de Doctor De Quayweg. Dat verzekert wethouder Anke van Extel-van Katwijk. Van de 320 bomen die in de berm staan verdwijnen er maximaal enige tientallen bij de renovatie van de weg. De bomen moeten wijken op plekken waar ze de asfaltlaag te veel beschadigen of de verkeersveiligheid in het geding is.

Van de redactie

De Dr. De Quayweg verbindt De Mortel met de Middenpeelweg. De herinrichting van de zes kilometer lange weg en het naastliggende fietspad start komende zomer en moet voor de winter afgerond zijn. Gemert-Bakel trekt daar 2,3 miljoen euro voor uit.

De verbinding is aan groot onderhoud toe. De maximumsnelheid blijft 80 km/u, maar de weg wordt veiliger ingericht. Ook het naastliggende fietspad wordt aangepakt en waar mogelijk verbreed. Het pad wordt minimaal 1.60 meter en maximaal 2.30 meter breed. “Breder kan, maar het moet wel binnen het afgesproken budget vallen”, stelt de wethouder. Omdat er dagelijks gemiddeld slechts 63 fietsers in elke richting van gebruikmaken, is er niet gekozen voor volledige verbreding. “Dan moet je zoveel aankopen dat het kalf groter wordt dan de koe.” De weg en het fietspad worden apart aanbesteed. Dat proces is nog niet afgerond.

Van Extel-van Katwijk wil eind mei met omwonenden in gesprek om de herinrichting en het rooien van bomen te bespreken. Stuurgroep De Mortel en Dorpsoverleg De Rips zijn al langer bij het renovatieproject betrokken. Gemert-Bakel overweegt om ook advies in te winnen bij Veilig Verkeer Nederland.

De wethouder op locatie.

Foto's:


0