Naar Nederheide met IVN

GEMERT-BAKEL – IVN Gemert-Bakel organiseert een excursie naar de Nederheide. Bij deze excursie kijken en luisteren de deelnemers naar de natuur om hen heen op de Nederheide. De lente-vogels zullen van zich laten horen. En het eerste lentegroen is uit gelopen.

De Nederheide is een bosgebied van 463 ha dat zich bevindt ten noorden van Bakel en Milheeze. Het gebeid sluit nauw aan bij het zeer uitgestrekte landgoed en bosgebied de Stippelberg dat eigendom is van Natuurmonumenten. Richting De Rips ligt het Beestenveld van Staatsbosbeheer. Samen met de Stippelberg en Het Beestenveld maakt het deel uit van een zeer uitgestrekt aaneengesloten bosgebied van ca 1700 ha. En daar gaan de deelnemers aan de excursie maar een heel klein stukje van bewandelen. Deze oorspronkelijk woeste grond, droge heide en stuifduinen, is in het begin van de 20e eeuw ontgonnen en met grove den beplant. Momenteel streeft men naar een meer natuurlijk bosbeheer. Geholpen door de schooljeugd bij de Boomplantdagen zijn hierbij verschillende bospercelen beplant met allerlei loofbomen. Heidevelden zijn niet meer aanwezig, uitgezonderd enkele kleine plekjes ‘klapzand’ in het uiterste westen van het gebied. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet die onder meer beginnen bij de Natuurpoort De Nederheide. Verder loopt er een middellange afstandswandeling van 22 km door het gebied die de Nederheide Route heet. IVN gaat tijdens deze excursie maar zo’n 5 à 6 km lopen. De excursie vindt plaats op 22 april, tweede Paasdag, en begint om 09:30 uur bij de Natuurpoort De Nederheide aan de Kaak 11 te Milheeze. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van het IVN.

Foto's:


0