Optrekdag Sint Jorisgilde

GEMERT – De optrekdag van het Sint Jorisgilde is de belangrijkste gildedag in het jaar. Op zaterdag 27 april gedenken de gildeleden de sterfdag van Sint Joris; op 23 april in het jaar 303 na Christus.

De optrekdag is dit jaar tevens op koningsdag. Na het ontbijt bij kapitein Frans van der Burgt bezoeken de gildebroeders en gildezusters de gildemis in de kerk van Sint Jans Onthoofding om aandacht te schenken aan hetgeen het afgelopen gildejaar is gebeurd Ook worden de overleden gildebroeders en gildezusters herdacht. Het gilde brengt daarna een vendelgroet voor de geestelijke overheid, huldigt haar jubilarissen en kiest om 12.00 uur haar nieuwe deken. ’s Middags haalt het Sint Jorisgilde de nieuwe deken op in zijn huis. Dit jaar komt hij van de Mortelse kant. ’s Avonds, om 21.00 uur, is er een receptie bij Dientje, gevolgd door een feestelijke avond.
Voorafgaand vond al een bijeenkomst, genaamd ‘buitencomparitie’, plaats op zondag 31 maart in ’t Anker in De Mortel. Daar keken de leden van het Sint Jorisgilde alvast vooruit naar deze maand april en speciaal naar deze optrekdag. Meestal worden de leden een week voor de optrekdag hiervoor uitgenodigd, maar dat valt dit jaar in de Goede Week en dan zijn er geen activiteiten van het gilde. Het uitnodigen oftewel het Verzuuken gebeurt nu op 13 april. Dus als mensen de tamboers door de straten horen gaan om bij diverse adressen aan te kloppen dan weten zij dat dit ook klopt, nu het op 13 april plaats vindt. Dit jaar blijven de tamboers aan de Mortelse kant van de kerk van Sint Jans Onthoofding. Zij melden dan de gildeleden dat de H. Mis plaatsvindt op zaterdagochtend 27 april. De koning, koningin en de overige gildebroeders bezoeken op 13 april vanaf 10.30 uur alle leden in Elsendorp, Handel, De Mortel en Gemert om hen uit te nodigen voor de jaarlijkse optrekdag. De leden van het Sint Jorisgilde, gaan er weer een mooie belevenis van maken.
Op www.sintjorisgildegemert.nl staan meer gegevens. Agenda: Verzuuken op zaterdag 13 april, tamboers in de vroege ochtend, de leden vanaf 10.30 uur; Buitencomparitie in de Kokse Hoeve op donderdag 25 april om 20.30 uur; Optrekdag op zaterdag 27 april, aanvang om 7.30 uur bij kapitein Frans van der Burgt; Deelname aan optocht Boerenbondsmuseum op zondag 28 april.

Sint Jorisgilde in 2018 op weg naar nieuwe deken Joost Michiels.

Foto's:


0