Sexting

In de column #Puberleven laten we mensen aan het woord die werken met jongeren in Gemert-Bakel. Vandaag: jeugdagent Niels Kanters over Sexting

Sexting – een samenvoeging van de woorden ‘sex’ en ‘texting’ – is het maken en versturen van seksueel getinte berichten foto’s of filmpjes via bijvoorbeeld What’s App. Materiaal dat vervolgens heel gemakkelijk (door anderen) kan worden verspreid.

Nagenoeg elke school krijgt vroeg of laat te maken met een soortgelijke situatie en bijna elke leerling kent wel iemand voor wie een spannend avontuur eindigde in een persoonlijk drama. Want dat is het.

Het is enorm belangrijk om jongeren te informeren over verantwoord social media gebruik en hen te behoeden voor de gevaren van onder andere sexting. Tijdens mijn bezoeken aan de middelbare scholen komen er regelmatig signalen en vragen over het onderwerp sexting voorbij. Soms schrik ik echt van de onwetendheid en onverschilligheid. Vaak wil men leuk gevonden worden en indruk maken maar aan de gevolgen wordt vaak niet gedacht.

Ook voor ouders is naar mijn mening een belangrijke taak weggelegd. Voorlichting over bijvoorbeeld social media gebruik, sexting en online pesten hoort er wat mij betreft gewoon bij. Praat er samen over! En kijk eens rond op het internet. Er zijn voldoende websites waar je nuttige informatie kunt vinden.

Sexting. Het kan nogal wat gevolgen hebben. Want eenmaal met je blote lichaam op foto of video, ben je een prooi en een onderwerp van spot voor iedereen die kwaad wil. Zo’n veertig procent van de jongeren heeft wel eens een sexy foto van zichzelf naar een ander gestuurd. Meestal gaat het goed, en is het leuk en spannend. Maar wat leuk begint, kan ook ontzettend dramatisch aflopen.

Sexting. Het is een beetje als honing. Het blijft aan je plakken. Zeker als anderen merken dat je gevoelig bent voor pesterijen. Er wordt onder jongeren altijd getest; hoe weerbaar ben je?

Het experimenteren met seksualiteit, de bevestiging zoeken dat je mooi, leuk of sexy bent, je relatie extra spannend maken… Je kunt jezelf afvragen of sexting de juiste manier is om dit te bereiken. Je bent goed zoals je bent, het versturen van deze foto’s of filmpjes geeft je deze bevestiging niet. Het risico wat je neemt door sexting-beelden van jezelf te versturen is ontzettend groot. Iets wat op internet staat gaat (bijna) nooit meer weg, het is onuitwisbaar!

Niels Kanters
Jeugdagent Politie Gemert-Laarbeek

Foto's:


0