Single Memories: Anja Gijsbers

GEMERT – Deze geboren en getogen Gemertse coacht als 56-jarige professional met honden. Haar ervaringen omschreef ze in het boek ‘Wijze lessen van je hond’. De kwaliteitsmuziek van Roger Waters heeft ook Anja Gijsbers geraakt; haar single memory is ‘Wish You Were Here’ van Pink Floyd. Het waarom volgt in dit muziekverhaal.

Door Bernard Janssen

“Mijn vinylcollectie startte met ‘Billion Dollar Babies’ van Alice Cooper en samen met de glamrock van bijvoorbeeld The Sweet en Slade werd mijn liefde voor rockmuziek bevestigd” opent Anja Gijsbers. “Ik zat vaak gekluisterd aan de radio en spitte de Muziek-Express en Popfoto volledig door. Alle popmuzieknieuws had m’n aandacht. Alle feiten werden zorgvuldig opgeslagen. In die nadagen van de hippietijd kwam ik als veertienjarige op het toentertijd enigszins alternatieve Knippenbergcollege in Helmond. Ik werd gefascineerd door symfonische rockmuziek met het mysterieuze intellectuele sfeertje waar je met gedegen kennis deelgenoot van werd. Vooral jongens hielden van deze muziek. Als meisje wurmde ik me daarbij. Quasi-nonchalant bracht ik mijn parate kennis naar voren en deed alsof de symfonische rock geen enkel geheim voor me had. Ik had zogenaamd alle elpees al beluisterd en wist er van alles over te vertellen. Zo werd duidelijk welke je in bezit moest hebben om er bij te horen.”

‘Wish You Were Here’ kwam, zag en overwon. “Van de eerste ijle synthesizertonen van Shine On You Crazy Diamond tot het donkere Welcome to the Machine en het lieflijke melancholische titelnummer. Ik vrat het allemaal op. Alles moest ik hebben van Pink Floyd, het werd een passie die geleefd en geuit moest worden. Ik had de namen van m’n muziekhelden Pink Floyd en ook Yes en Genesis op m’n fiets geschilderd. Met een open zolderraam en volume op tien werden de mensen op straat getrakteerd op dit fraais. Ook in huis moest iedereen ‘mee genieten’. De herhaaldelijk gedraaide ijselijke gil uit het nummer met de veelzeggende titel ‘Careful with that axe, Eugene’ heeft m’n zus waarschijnlijk nachtmerries bezorgd.”

Met haar geringe lengte van 1.60m wachtte een grote teleurstelling op haar eerste Pink Floyd concert. “Eindelijk oud genoeg om m’n favoriete band met de concert tour van de lp ‘Animals’ in levende lijve te zien. Ik zag alleen de bovenkant van een roze bol op het podium. Uiteindelijk in een hek hangend, heb ik toch een glimp van mijn helden opgevangen.”

De uitgebreide elpeecollectie is inmiddels in bewaring bij haar neef. “Hij haalt regelmatig een album uit de hoes en is vaak verrast door de veelzijdigheid van deze voorraad. Onlangs zei hij lachend: ‘Tjonge tante, er zit af en toe wel rare muziek bij!’

De liefdes in haar leven deelden allemaal dezelfde muziek. “Al heel jong groeide m’n interesse voor jazzrock, hardrock, funk, jazz en alles wat er op muziekgebied te ontdekken is. Het is heerlijk om samen te luisteren en elkaar te inspireren met nieuwe vondsten. Ik bewaar fijne herinneringen aan avondjes waarbij muziek de boventoon voert. Of samen met vriendinnen dansen; uit en thuis. De blijdschap als je samen geraakt wordt door dezelfde melodie of meegesleept wordt door een lekker ritme. De waarde van muziek is in woorden niet uit te drukken!”

Volgende week het verhaal van Wim Maas! Reageren kan via singlememories@ziggo.nl. Beluister de volledige Single Memories Spotify Playlist van Anja Gijsbers

Foto's:


0